Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

10 Corona-tips voor ondernemers door ondernemers

18 maart 2020

Gisteren zijn er bijkomende maatregelen genomen door de overheid of zoals De Morgen titelde “2dezit voor volwassenen die zich niet hebben gedragen”. Elk nadeel heeft zijn voordeel of maak van een probleem een opportuniteit. Dat is makkelijk gezegd maar hoe doe je dat?

De voorbije dagen hebben onze Community Managers Eva, Sandy, Sabine en Gert heel wat gesprekken gehad met mentors en founders uit ons netwerk. Zij verzamelden voor jou  10 corona tips voor ondernemers door ondernemers.

TIP 1: Tijdelijke werkloosheid

Doe beroep op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of op grond van economische oorzaken en krijg een tegemoetkoming. Alle informatie hierover vind je op deze pagina van de RVA.

TIP 2: Growth Hacking strategie uitdenken

Het is een ideal moment om jouw creativiteit volledig te benutten. Growforce lanceert een gratis Growth Marketing Essentials Course.  Doe een brainstorm, maak een keuze met welke tactiek je het eerst aan de slag gaat, test dit snel uit en analyseer waarom iets succesvol of juist niet is en klaar! Beslis wat jouw nieuwe groeistrategie zal zijn zodat jij met een goed gevulde leadfunnel klaarstaat om weer volle koers vooruit te varen!

TIP 3: Optimaliseer jouw werkkapitaal

Ideaal moment om je openstaande facturen op te volgen en achter die wanbetalers aan te gaan. Maar vooral om die broodnodige procedure op punt te zetten en te automatiseren. Als bedrijf kan je aan bestaande leveranciers ook om betalingsuitstel vragen. Elke maand extra neemt weer wat druk van de ketel en verbeter je zo jouw cashflow.

TIP 4: Stand still/delgingsvrije periode aanvragen

Tijd om je bank te bellen en samen te bekijken hoe jij jouw verplichtingen wil blijven nakomen maar wel nood hebt aan wat extra ademruimte. Stuur je geüpdatete cashflow plan naar de bank en vraag wat jouw bedrijf nodig heeft; gaande van 6 maanden tot 12 maanden uitstel tot aflossing van kapitaal.

TIP 5: Customer centricity

Het is belangrijk om het contact met jouw consument niet te verliezen. Probeer ze op een of andere manier te betrekken bij jouw bedrijf. Maak tijd voor klanteninterviews en hen persoonlijk te bevragen.

TIP 6: Focus op low hanging fruits

De tip zegt het zelf, focus je op deals of upselling opportuniteiten waar je voordien geen tijd voor had. Het is het moment om te kijken welke de meest makkelijk bereikbare doelen er liggen gezien de gewijzigde omstandigheden.

TIP 7: Zaken op orde zetten

Ideaal moment om zaken op orde te zetten om effectiever en efficiënter te werken. Zoals bijvoorbeeld administratie, CRM systeem updaten, website updaten, leveranciers evalueren… Of als we sector specifiek kijken kan je bijvoorbeeld nadenken over nieuwe menu’s, nieuwe kledingstukken ontwerpen, branding aanpakken, …

TIP 8: Duik in dat subsidie dossier

Heb je plannen om een subsidie dossier aan te vragen? Maar er geen tijd voor gehad in het verleden? Neem dan nu de tijd om dit aan te pakken en je hierin te verdiepen. We hebben ook heel wat founders in ons netwerk die hier ervaring mee hebben dus stel je vragen in onze Facebook groep.  Of contacteer VLAIO via deze link.

TIP 9:  Consulting activiteiten

Indien je heel wat knappe koppen hebt zitten die je nog niet thuis kan/wilt laten kan je op zoek gaan naar consulting activiteiten. Bepaalde sectoren draaien momenteel overuren. Wie weet liggen er opportuniteiten in de logistieke of health sector om op deze manier nog wat extra cashflow te genereren.

TIP 10: Partner up!  

Bekijk samenwerkingen met andere founders die zich in dezelfde positie bevinden. Ga na of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen in deze periode en wie weet vloeien daar wel interessante en leuke samenwerkingen uit!

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)