Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

Financieringsmix: hoe begin je eraan?

22 maart 2018

Op 6 maart organiseerden we onze 3de editie van de Scale-Up Marathon rond het thema ‘All about Finance’. Vijf scale-ups (Dagvers, Mealhero, Nestor, Turbulent en AllThingsTalk) kwamen  hun verhaal brengen met welke financieringsmix ze hun bedrijf uitbouwen: bootstrapped, crowdfunding, leningen, subsidies, business angels en/of risicokapitaal. Maar hoe bepaal je welke optie het beste is? En hoe pak je dit aan? Keynote spreker Chris Raman gaf hier ook zijn tips en tricks over mee. Hieronder een samenvatting.

Subsidies

Heel wat starters vergeten dat er heel wat subsidies zijn waar je recht op hebt als starter of scale-up. Niemand heeft hierbij iets te verliezen want het is geld dat je ontvangt meestal van de overheid zonder dat je iets moet terugbetalen. Enige nadeel is dat het wel wat tijd in beslag neemt om de dossiers voor te bereiden en te schrijven maar alle groeibedrijven waarmee we spraken, raden het aan deze optie zeker te bekijken. Je hebt naast lokale subsidies zoals de KMO portefeuille nog heel wat andere mogelijkheden die je op de site van Agentschap Innoveren en Ondernemen kan terugvinden. Daarnaast kan je ook eens kijken naar andere internationale subsidies die ook interessant kunnen zijn zoals de Europese Horizon 2020 subsidie.

Lees hier de getuigenis van Wendy van Co-libry die ook reeds heel wat subsidies heeft opgehaald. Ook Jasper van Turbulent haalde heel wat subsidies op en zijn tip die hij wil meegeven: schrijf je eigen dossier want jij kent je product het beste! Rijf hierdoor extra 10% à 15% binnen die je anders kwijtspeelt aan externe partijen die het subsidiedossier voor jou schrijven, ook al is het op no cure no pay basis.

Crowdfunding

Crowdfunding begint meer en meer aan populariteit te winnen. Het is naast een funding manier, ook een goede marketing, sales en PR tool. Je kan meteen testen of er vraag is naar jouw product. Uiteraard moet je ook wel een fee betalen om jouw campagne te lanceren. Onderschat zeker de effort en tijd niet die je moet steken in het lanceren van een crowdfunding campagne. Belangrijkste crowdfunding platformen zijn Kickstarter en Indiegogo, maar dit zijn buitenlandse paltformen. Ook in België zijn er enkele platformen beschikbaar zoals Bolero (KBC), Hello Crowd en Angel.me,…

Leningen

Je kan ook kiezen om leningen aan te gaan. Er zijn heel wat verschillende types leningen waar je als start-up/scale-up beroep op kan doen. Zo heb je de win-win lening, de PMV lening of je kan ook bij een bank een lening afsluiten. Hou wel steeds in het achterhoofd dat je bij elke lening intresten moet betalen en dat er ook aan elke lening bepaalde voorwaarden zijn verbonden waar je je goed achter moet informeren. Tracht vooral het verlenen van persoonlijke waarborgen te beperken. Wil de bank je geen krediet verlenen, enkel en alleen omdat je onvoldoende zekerheden kan geven dan is de waarborgregeling, een waarborg via PMV, misschien wel een goede oplossing.

Risicokapitaal

Voor het ophalen van kapitaal kan je beroep doen op risicokapitaalverschaffers. Je kan bijvoorbeeld samenwerken met Business Angels maar dat werkt niet voor iedereen. Toch zijn er heel wat jonge groeibedrijven zoals laureaat Dagvers die hier heel tevreden over zijn. Wanneer je beroep doet op Business Angels, dan kan je vaak ook rekenen op hun expertise en hun netwerk. Het is ook allemaal iets informeler dan wanneer je samenwerkt met venture capitalists. Business Angels vind je onder andere terug bij BAN, BeAngels,….Het enige waar je wel rekening mee moet houden als je een investeerder aan boord haalt, is dat je steeds een deel van je aandelen afgeeft. En net zoals er voor de investeerder geen garantie op rendement is, krijg je op voorhand ook geen garanties over de kwaliteit van de samenwerking met je investeerder.

Conclusie

Er zijn heel wat manieren om jouw bedrijf te financieren (de lijst hierboven is slechts een opsomming). Wat voor de een werkt, werkt niet per se voor een ander. Het is belangrijk om zelf uit te zoeken waar je belang aan hecht. Wil je liever niet te veel van je bedrijf uit handen geven, dan is samenwerken met risicokapitaalverschaffers zoals een Business Angel misschien geen goed idee. Of heb je familie en vrienden die je kunnen ondersteunen in de financiering? Uiteraard hoef je ook niet voor 1 optie te kiezen, maar kan je ook meerdere financieringsbronnen met elkaar combineren.

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)