Spring naar de inhoud

Joke Dehond: “Een goede mentor? Die heeft een gezonde dosis boerenverstand”

Netwerk Ondernemen > Mentoring > Interview Joke Dehond

Sinds begin 2022 is Joke Dehond mentor bij Netwerk Ondernemen. Als voormalig tech-ondernemer begeleidt en adviseert ze startende ondernemers uit ons netwerk. Wat ze daar zo leuk aan vindt? Dat lees je in dit artikel.

Joke Dehond:Ik studeerde informatica – en was toen een van de weinige meisjes in de aula. Toen ik afstudeerde, twijfelde ik wat ik wilde gaan doen. Een ding was zeker: ik zou niet terechtkomen in het familiebedrijf. Maar de navelstreng bleek toch sterker dan verwacht en ik stapte in de zaak. En toch niet helemaal, want binnen het familiebedrijf richtten we met een groepje van vier mensen – in 2001-2002 – een start-up op. We waren pioniers, zoveel techbedrijven waren er op dat moment nog niet in ons land. We moesten ook alles zelf doen, de technologische barrière was veel hoger dan nu.”

Joke Dehond, mentor bij Netwerk Ondernemen

Joke Dehond: “Stilaan werd de start-up het bedrijf zelf. We hebben nooit extern kapitaal opgehaald, we financierden onze groei met onze inkomsten. In 2018 besloten we te verkopen, we wilden iets anders doen. Op dat moment werkten er zo’n zestig mensen.”

“De wereld van software is ongelooflijk boeiend, maar ik had er even genoeg van. Toevallig kwam ik in contact met Scaleup Vlaanderen, een organisatie die scale-ups begeleidt. Daar ondersteunde ik startups en scale-ups in de volgende fase van hun groei. Drie jaar heb ik als freelancer de meest uiteenlopende bedrijven begeleid.

“Toen de coronapandemie uitbrak, startte ik een online vintageshop. Stilaan groeide die uit tot veel meer dan een zijproject, waardoor ik begin 2022 besloot om Scaleup Vlaanderen vaarwel te zeggen en me volledig op Sputnik Vintage te storten. Bij Sputnik kan ik mijn passie voor mid-century design kwijt, heel fijn. Maar ik miste het contact met al die mensen wel, de network-scene. De wisselwerking, ik leerde erg veel van die contacten. Dus nam ik contact op met Netwerk Ondernemen en zei dat ik graag mentor wilde worden. En voilà, sinds het voorjaar van 2022 ben ik een van de mentoren van het netwerk.

Objectief en eerlijk advies geven

Joke Dehond: “Elke ondernemer komt wel eens op een punt waarop hij advies nodig heeft, of waarop hij vastloopt en een frisse blik kan gebruiken. Ik heb het zelf meegemaakt. En als je er heel dicht op staat, zie je soms niet wat het probleem is. Als mentor – en buitenstaander – merk ik soms duidelijker waar het moeilijk loopt, en kan ik mijn advies geven en zo hopelijk iemand vooruithelpen.”

Het dagelijks managen van je bedrijf is één ding, maar hoe vertaal je nu een langetermijnvisie in milestones? Hoe geraak je – als je zo hard bezig bent met het operationele van je onderneming – aan het volgende punt op je weg?”

Elke ondernemer komt wel eens op een punt waarop hij advies nodig heeft, of waarop hij vastloopt en een frisse blik kan gebruiken.

Eerlijk en objectief advies geven, dat lijkt me de belangrijkste taak van een mentor. Soms gaat het over iets rond de dagelijkse werking, zoals een probleem binnen het team, marketing of price setting. En soms gaat het over iets zeer fundamenteels, zoals wanneer je merkt dat een founder wel graag met zijn of haar product bezig is maar eigenlijk niet zo graag de operationele leiding over het bedrijf heeft. Als je zoiets als mentor bespreekbaar kan maken, zie je soms de opluchting. Als founder kan je een belangrijke rol blijven spelen in je bedrijf, maar dat hoeft niet per se als CEO te zijn. Misschien ben je de ideale evangelist en laat je de dagelijkse operationele leiding best aan iemand anders over.“

Tip voor ondernemers: sta open voor input van buitenaf

Joke Dehond: “Zo’n mentortraject duurt anderhalf jaar. Ik heb dus nog geen eigen trajecten kunnen opstarten, maar dat wil niet zeggen dat ik nog geen interessante ondernemers heb ontmoet – ook buiten tech en IT. Als deelnemer aan mentorrooms en pitching panels leerde ik al erg gepassioneerde mensen kennen. Ann Luyten, bijvoorbeeld. Ze ontwerpt en produceert prikkelarme kleding voor hooggevoelige kinderen. En hoewel een techbedrijf specifieke eigenschappen heeft, zag ik toch heel wat gelijklopende uitdagingen: internationaliseren, geld ophalen, de zoektocht naar het evenwicht tussen ontwikkelen enerzijds en marketing en sales anderzijds. Mentoring is zo uiteenlopend.”

“De grootste uitdaging is objectief blijven. Je hebt je eigen ervaring als mentor, maar die is niet de absolute waarheid. Soms geef je advies en zie je een ondernemer de weg opgaan waarover je met hen gesproken hebt. En soms niet. Dat is oké.”

Omring je met mensen waarvan je zelf kan bijleren en die je blijven uitdagen.

“Een van de belangrijkste dingen die ik meegeef aan startende ondernemers: omring je met mensen waarvan je zelf kan bijleren en die je blijven uitdagen. Zet zo snel mogelijk een goede adviesraad rondom je bedrijf, met mensen die al ervaring hebben in waar jij naartoe wilt en je kunnen adviseren. Sta open voor iets nieuws, en voor input van buitenaf. Een onderneming kent verschillende fases en in die fases heb je andere talenten nodig: een idee wordt concreet, je moet een team samenstellen, je wil je product of dienst commercialiseren… Je bedrijf evolueert en moet in al die fases anders gerund worden.”

Een sterk netwerk met een dynamisch hart

“Waarom ik mentor ben geworden? Ik heb zelf zoveel interessante mensen ontmoet, en zoveel van hen kunnen leren. Ze hebben me geïntroduceerd, geadviseerd. Dat wil ik ook doorgeven aan iemand anders. Met wat ik heb geleerd, kan ik een andere ondernemer helpen een klein stapje te zetten. En al die contacten met jonge en minder jonge ondernemers geven mij ook ideeën, het helpt me nieuwe inzichten te krijgen. Het is een echte wisselwerking.”

“Netwerk Ondernemen is ook gewoon een heel leuk netwerk”, gaat Joke verder. “Er hangt een fijne dynamiek en het netwerk zelf is zo divers. Kijk, als ondernemer vergeet je soms – of onderschat je zelfs – welke watertjes je allemaal doorzwommen hebt om te komen waar je nu staat. In mijn achttien jaar als ondernemer, heb ik zowat alles gedaan. Van mee een startup uit de grond stampen, tot een product bouwen. En van business development tot marketing. Je bouwt zo een hele brede ervaring op en kan over heel veel meepraten. Echt, mensen onderschatten te vaak wat ze kunnen bijdragen.”

Een goede mentor heeft voor mij een grote dosis gezond boerenverstand. Hij of zij staat met zijn voeten op de grond en daagt ondernemers uit om na te denken over soms eenvoudige zaken, waar ze in het alledaags managen van hun business soms overheen kijken: Is je bedrijf leefbaar? Hoeveel klanten heb je nodig om break even te draaien? Hoe geraak je aan die klanten? En zijn je prijzen wel oké of is het tijd voor een prijsverhoging? Los van de sector waarin je zelf ervaring hebt, kan je als mentor een mentee laten nadenken over zijn of haar bedrijf en het helpen groeien. Dat is toch geweldig.”

Word mentor bij Netwerk Ondernemen

Ben je ondernemer en wil je graag je kennis en ervaring delen, als mentor bij Netwerk Ondernemen? Stel je kandidaat via deze pagina.