Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

Opinie Gert Gijbels – “Het is tijd voor actie. Gedaan met zwemlessen geven.”

12 mei 2020

Onze maatschappij leeft in een uitdagende tijd op gezondheid en economisch vlak. Vanuit Netwerk Ondernemen leven we dan ook mee in de eerste plaats met de gezinnen, de zorgsector en bedrijven die hierbij getroffen zijn.  Maar onze aandacht vanuit Netwerk Ondernemen gaat vooral ook uit naar alle jonge groeibedrijven die in deze crisis moeten trachten te overleven en op zoek moeten gaan naar oplossingen. Netwerk Ondernemen wil deze groeibedrijven door de crisis helpen trekken door hen aan te moedigen, te ondersteunen en te begeleiden via concrete acties.

De economie is stilaan terug aan het heropstarten in Vlaanderen, België en Europa. We worden wakker in een nieuwe wereld waar ons gedrag verandert in functie van het indijken van deze crisis. België zal ook een stuk van de middelen moeten inzetten voor startups en scale-ups om de toekomst van innovatief België te redden. Want de technologie van startups en scale-ups is de toekomst van economisch Vlaanderen.  Het innovatiegehalte, het potentieel en drive van deze snelle groeibedrijven is nog sterker dan enkele maanden geleden maar ze kunnen dit alleen met de steun van banken, de overheid en vertrouwenspersonen. We zien echter dat veel ondernemers de bomen in het bos niet meer zijn door de overvloed aan maatregelen.

Ondernemers, verenig jullie!

We zijn de voorbije weken bij Netwerk Ondernemen volledig overgeschakeld naar een digitale dienstverlening. Zowel ons team maar ook onze partners en mentors staan meer dan ooit klaar om hen te helpen waar we kunnen. Het is nu dat we het samen moeten doen. Want samen staan we sterker en kunnen er nieuwe opportuniteiten ontstaan. Ik richt me hierbij ook naar gevestigde ondernemers die niet bij Netwerk Ondernemen betrokken zijn. Neem de handdoek mee op en neem de rol op als mentor. Jouw ervaring, netwerk en expertise kan op dit moment van onschatbare waarde zijn voor sommige groeibedrijven.

Impact op ondernemers

We hebben onze community bevraagd waar ze vooral nood aan hebben op dit moment en hoe de crisis hen affecteert. Bedrijven zijn nu concreet bezig met hun cashflowplanning om te zien hoeveel maanden ze nog hebben. 90% van de jonge groeibedrijven geeft aan dat er financiële schade is. Bij 32% is dit zelfs groter dan 100.000 euro. Vooral startups komen in nauwe schoenen te staan – 53,5% geeft aan dat hun runway minder dan 6 maanden bedraagt. De vraag hier is hoe ze hun bedrijf over de zomer zullen tillen. En voor sommige start-ups is nieuw kapitaal ophalen niet eens een optie omdat het  proces om een externe investeerder in het kapitaal te krijgen te lang zal duren.

Wendbaarheid

Maar uit de enquête blijkt ook dat veel ondernemers zich zeer wendbaar opstellen. Ondernemers zijn van nature positivo’s die het licht aan het einde van de tunnel blijven zien.  39,3% van de startups gooit het zelfs volledig over een andere boeg en werkte een nieuw businessmodel uit. Dit bewijst nogmaals dat startups over een grote dosis doorzettingsvermogen bezitten wat cruciaal is ten tijde van een crisis.

“Tijd voor actie. Geen zwemlessen meer maar een reddingsboei aanreiken vooraleer er nog meer startups dreigen te verdrinken.”

Tijd voor actie!

Heel wat startups en scale-ups ondervinden financiële gevolgen en daar wil Netwerk Ondernemen hen bij ondersteunen. Het is tijd voor actie! Bedrijven zijn aan het verdrinken, dus het moet gedaan zijn met zwemles te geven. Er is nood aan een boei waaraan men zich kan vasthouden of reddingslijn die de ondernemers aan wal sleept.

Netwerk Ondernemen slaagt de handen in elkaar met haar partners, mentors en experten en lanceren op 18 mei de Scale- Up Marathon Finance: wat nu post corona? De kick-off is een inspiratiesessie met onder andere Geert Noels van Econopolis die vertelt over hoe het leven er zal uitzien na de coronacrisis en wat dat betekent voor jou als bedrijf met betrekking tot financiering.

Het vervolg is een intensief financieringstraject voor startups en scale-ups verspreid over 3 weken om bedrijven te helpen met hun corona financiering.  We willen hen leiden naar schuldfinanciering via bancaire kredieten en achtergestelde leningen om snelle oplossingen te hebben. Het programma bestaat uit concrete workshops, individuele gesprekken met experten en matchmaking met externen voor korte termijn financiering. Hands-on en op maat van elk dossier dat geselecteerd wordt.

Geen tijd te verliezen. Het is nu het moment om snel met de juiste personen aan tafel te zitten en niet een weg te moeten gaan zoeken in dit landschap om vervolgens teruggestuurd te worden met meer vragen dan antwoorden.  En daar komt Netwerk Ondernemen aan tegemoet met dit traject, volledig kosteloos en belangeloos. Meer informatie over de inspirerende sessie en het traject op https://netwerkondernemen.be/corona_financiering/

Wij zijn er klaar voor. En jullie?

Samen sterker.

Samen ondernemers voor ondernemers.

 

Ondernemende en vooral ondersteunende groeten,

Gert Gijbels

Afgevaardigd Bestuurder Netwerk Ondernemen

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)