Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

Podcasts: wat, waarom en de welke?

13 februari 2018

Podcasts zijn audio opnames die je kan downloaden op het internet en kan afspelen waar en wanneer je wil (op de pc, via smartphone,…). Het onderwerp waarover gepraat wordt, verschilt van podcast tot podcast. Alles hangt ervan af waar je in geïnteresseerd bent en waar je graag meer over wilt weten. Naast podcasts heb je ook nog vodcasts: hetzelfde concept maar dan met beelden of video erbij.

Hot or not?

In Amerika zijn podcasts op heden trending. In de afgelopen 10 jaar is daar het aantal luisteraars van podcasts, verdrievoudigd. Of anders gezegd, vandaag luistert 21% van de Amerikaanse bevolking naar podcasts, wat ongeveer gelijk is aan het aantal Amerikanen op Twitter. Daarnaast zouden alle nieuwe auto’s in  2020 een internetverbinding hebben. Dit maakt het nog makkelijker voor mensen om podcasts te beluisteren, want al rijdend kan je ook geen filmpjes bekijken zoals op een vodcast. In Amerika zijn ze alvast mee met de upcoming trend van podcasts maar hoe zit het in België?

Na rondvraag bij de Netwerk Ondernemen community, bleek dat heel wat ondernemers regelmatig naar podcasts luisteren. Wat wel opvalt is dat er niet zo veel Vlaamse podcasts te vinden zijn maar het aantal is groeiende. Zo zijn er stilaan wel wat sites te vinden waar je Vlaamse podcasts op terugvindt. Eén daarvan is Vlaamse Podcasts.be ,een site die podcasts bundelt over muziek & film, technologie, komedie,… Daarnaast voorzien ook heel wat radio en tv zenders podcasts.

Voordelen van een podcast

Als we spreken over de voordelen van een podcast zijn er 2 pistes te bekijken: enerzijds de voordelen om te luisteren naar podcasts en anderzijds de voordelen om er als ondernemer zelf mee te starten.

De voordelen om naar podcasts te luisteren:

 1. Gemakkelijk: je kan de podcasts downloaden en eender wanneer en waar afspelen wanneer het voor jou uitkomt. Het is een on-demand principe. Je krijgt alleen maar informatie wanneer je er zelf achter vraagt.
 2. Tijdverdrijvend: hoe vaak zit je als ondernemer niet in de wagen onderweg naar een afspraak? En als je vaak in het Belgische verkeer staat, dan weet je dat het vaak ook stapvoets vooruit gaat. Een podcast is een ideale manier om kennis te vergaren terwijl je tijd verdoet in de file.
 3. Combineerbaar: je kan naar podcasts luisteren terwijl je met andere zaken bezig bent zoals strijken, koken, joggen,…

Voordelen om zelf met een podcast te starten als ondernemer:

 1. Persoonlijk: Het is persoonlijker dan een e-mail die je verstuurt. Mensen krijgen het gevoel dat ze je echt kennen omdat ze je stem horen. Het voelt vertrouwder aan.
 2. Verspreidbaar: het is zo makkelijk om een podcast te delen via sociale media om zo meer mensen te bereiken.
 3. Community building: op lange termijn helpen podcasts ook bij het opbouwen van een community. Mensen kijken uit naar nieuwe podcasts en blijven ook nauw betrokken.

Onze top 7 podcasts

Er zijn zoveel verschillende podcasts online te vinden en alles hangt er ook vanaf waar je interesses liggen. Voor deze top 7 hebben we gezocht naar een goed evenwicht tussen verschillende topics. Wel zijn het 1 voor 1 podcasts met interessante content voor ondernemers. Maar het blijft een selectie. Ken jij nog goede podcasts? Deel ze met ons in de comments!

 1. The Tim Ferriss Show

Deze podcast is welverdiend 1 van de beste business podcast op iTunes. Tim is een bestverkochte auteur van boeken als ‘The 4-hour Workweek’. Iedere aflevering gaat Tim een gesprek aan met gevestigde waarden binnen verschillende sectoren (investeren, sport, business, kunst,…). Elke deelnemer aan zijn show deelt zijn/haar ervaringen maar ook het geheim achter zijn/haar succes. Enkele gekende gasten die reeds deelnamen: Peter Thiel, Arnold Shwarzenegger en Jamie Foxx.

 1. The Growth Show

The Growth Show is een initiatief van Hubspot. Sta je op het punt te groeien? Als bedrijf? Als persoon? Een idee? Elke week zitten ze samen met iemand die een opmerkelijke groei gerealiseerd heeft (of geprobeerd heeft) op verschillende vlakken. Krijg inzicht in hoe ze dit gedaan hebben en welke valkuilen je moet vermijden.

 1. The GaryVee Audio Experience

Gary Vee of Gary Vaynerchuk is een welgekend fenomeen. Naast een serial ondernemer (oa co-founder van VaynerMedia) is hij ook 1 van de meeste gevraagde publieke sprekers. Hij is een VC, een bestverkochte auteur en ook gekend van #AskGaryVee, een online Q&A show over business topics. The GaryVee Audio Experience haakt daar verder op in. Het publiek mag vragen stellen en hij beantwoordt ze. Daarnaast biedt zijn podcast ook keynote speeches over marketing en business topics. Een inspirerende podcast met voor ieder wat wils.

 1. How Life Works

Deze Vlaamse podcast hoort terecht thuis in onze top 5 podcasts. ‘How Life Works’ is een initiatief van Gent M, een netwerk van creatievelingen, ondernemers en studenten. De rode draad van deze podcast? De impact van technologie op ons leven en hoe we hiermee kunnen omgaan.

 1. The Marketing School

Deze podcast is een initiatief van Neil Patel en Eric Siu. Neil is een New York Times best verkochte auteur en benoemd als top influencer door The Wall Street Journal. Hij werd erkend door Obama als 1 van de 100  top ondernemers jonger dan 30 jaar. In The Marketing School krijg je heel wat marketing skills mee (hoe bereik je influencers, marketing checklist, …).. Elke aflevering duurt slechts 10 minuten maar geeft jou elke keer een concrete tip mee om jouw business te laten groeien.

 1. StartUp

Deze podcast brengt de hele reis in kaart van een gewone man die op een punt beslist om ondernemer te worden. De succesverhalen komen aan bod maar evengoed de tegenslagen: mislukte pitches voor investeerders, de moeilijke discussies over ondernemerschap met je geliefde, de onderhandelingen tussen co-founders,.. Noem maar op. StartUp geeft je een unieke kijk op de rollercoaster van concept naar bedrijf.

 1. The Mom Biz Solutions

Voor alle ‘mompreneurs’ onder ons is dit een niet te missen podcast. Maar ook voor mannen wiens vrouw een onderneemster is, raad ik aan deze podcast te volgen. Lara Galloway coacht al meer dan 10 jaar zakenvrouwen rond het bepalen van succes en hoe ze dit kunnen bereiken. Leer alles over de struikelblokken waar je als ‘mompreneur’ mee te maken krijgt en lach jezelf een breuk met de anekdotes die ze vertelt want ze zijn oh zo herkenbaar. Maar daarnaast geeft ze je ook marketing strategie tips mee. Een herkenbare maar tegelijk een heel inspirerende podcast.

Op zoek naar andere interessante podcasts? Entrepreneur lijstte er een 30-tal op voor ondernemers. 

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)