Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

#SAMENSTERK tegen COVID-19

27 augustus 2020

Op deze pagina vind je naast praktische informatie rond COVID-19 en wat dit voor jou als ondernemer betekent, ook interessante initiatieven terug die onze founders opgezet hebben naar aanleiding van het corona-virus. Meer info over wat het corona-virus is en wat je moet doen, vind je hier.

Ondersteuning voor ondernemers

 • Vlaams herstelplan | Vierluik voor het herstel van de economie‪. De overheid lanceerde enkele nieuwe maatregelen die passen in het groter Vlaams herstelplan. Zo willen ze gezonde bedrijven door de crisis helpen en zorgen voor een versnelling van het economisch herstel. Vlamingen kunnen nu fiscaal voordelig investeren in Vlaamse kmo’s. Rechtstreeks met een vriendenaandeel, of onrechtstreeks via het Welvaartsfonds. Ook fiscaal voordelig lenen blijft mogelijk met een Winwin-lening. Zo versterken ze de solvabiliteit van Vlaamse kmo’s.
 • PMV lanceert enkele maatregelen om het economisch leed voor bedrijven te helpen verzachten.
 • Op worksmarter kan je heel wat interessante webinars terug vinden die je ten tijde van Covid-19 kunnen verder helpen. Ook enkele van onze founders geven hier regelmatig interessante webinars.
 • Agentschap Innoveren en Ondernemen lanceerde ook een pagina rond het Coronavirus en de steunmaatregelen voor bedrijven. Zo zijn er een aantal tijdelijke maatregelen gelanceerd zoals Hinderpremie, Uitbreiding waarborgregeling, PMV Ondersteuning en versoepeling termijnen VLAIO subsidies. Daarnaast zijn er ook enkele belastingmaatregelen genomen alsook steunmaatregelen voor toerisme en land-en tuinbouw.
 • Startit @KBC organiseert heel wat interessante webinars voor ondernemers. Dit en nog meer vind je terug op hun website.
 • Ook Unizo lanceerde een Corona hulplijn voor ondernemers via 0800 20 750 of neem een kijkje op hun website waar ze alle informatie ook bundelden.
 • Veel steden dragen ook hun steentje bij voor ondernemers. Zo heeft de stad Antwerpen ook heel wat steunmaatregelen in het leven geroepen. Je vindt daarnaast ook heel wat andere interessante initiatieven en informatie rond COVID-19 terug op deze site.
 • Partner SBB bundelde ook heel wat interessante informatie voor ondernemers op hun website. Maar ook hoe zij jou kunnen ondersteunen in deze tijden. Zij versturen ook dagelijks een corona nieuwsbrief. Meld je hiervoor aan via communicatie@sbb.be

They need your help!

 • Onder het motto: alle kleine beetjes helpen, zette het hele WinWinner team een donation based crowdfunding op voor mondmaskers. De maskers zullen dan bezorgd worden aan zorginstellingen.
 • Lode Snykers zoekt creatieve ondernemers om mee te werken aan een “produce local now” uitdaging om dringend mondmaskers en andere bescherming met de vereiste kwaliteit op grote schaal in Vlaanderen/België te produceren. Klaar om je ondernemerschap, kennis en ervaring mee in te brengen? Stuur een mail met je motivatie en suggesties naar lode.snykers@telenet.be
 • Close the Gap startte samen met partner DNS Belgium & enkele vrijwilligers een actie om schoolgaande jeugd in België te ondersteunen: www.digitalforyouth.be Ze willen in de eerste plaats zorgen voor de jongeren die thuis geen toegang hebben tot een computer, en zo nu elke dag een achterstand oplopen wat hun schoolwerk betreft. Ze doen daarom een oproep naar bedrijven om oude laptops aan te bieden of funding. Concreet zoeken ze 10.000 laptops en ongeveer 1.000.000 EUR funding. Funding is nodig om de toestellen te kunnen verwerken, klaarmaken voor hergebruik, ontsmetten, software installeren, en afleveren. Dankzij heel wat gulle partners zitten ze vandaag rond de 6.000 laptops & ongeveer 50% van hun financiële doel.
 • Vlaamse overheid richt met ondersteuning van imec en het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-Beleid de taskforce “Vlaanderen Helemaal Digitaal” op. Deze taskforce zal digitale initiatieven die bedrijven, maatschappij en overheden beter kunnen doen werken in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten.  Kan jouw bedrijf of organisatie helpen? Bied jij een digitale dienst, expertise, product… aan die kan helpen? Meld je aan als aanbieder bij Vlaanderen Helemaal Digitaal door dit formulier in te vullen. 

Andere tips voor ondernemers

 • The Harbour schreef een whitepaper: “Hoe overleef je als KMO de Corona crisis.” Deze gratis gids met nuttige tips en tricks kan je hier downloaden. 
 • Registreer je als bedrijf op de site Wijkomenterug. Deze site steekt lokale zelfstandigen een hart onder de riem. Mensen kunnen hier dan cadeaubons kopen van hun favoriete winkels, restaurants, …
 • Op de website van Alexander De Croo blijf je op de hoogte van nieuwe maatregelen.
 • VRT bundelde enkele tips hoe je thuiswerken het beste aanpakt.
 • Registreer je op BE-Alert. Het Nationaal Crisis Center deelt via deze weg belangrijke en correcte mededelingen rond COVID-19.

Interessante boogartikels met tips & tricks van onze founders/mentors

 • Tips & tricks voor jouw business tijdens COVID-19. Het resultaat van onze eerste virtuele Meet-Up met founders en mentors.
 • Netwerk Ondernemen had de voorbije dagen heel wat gesprekken met mentors en founders uit het netwerk. Dit resulteerde in 10 tips voor ondernemers door ondernemers –  hoe je kan omgaan met Corona.

 

Initiatieven door onze founders, alumni en Boost Me’ers

 • Bij Maxiem Depypere van Wolfpack Branding kan je een gratis cursus ‘Social Media Crisis Management volgen op hun Wolfpack Academy. Wil je weten waarom moet jij nu net wél moet blijven adverteren en aanwezig blijven op sociale media? Schrijf je dan zeker in!
 • Bij Inge Rombouts van vzw twaske (deelnemer Boost Me) kan je stoffen mondmaskers aankopen. Voor elke 😷 die wordt aangekocht gaan zij er 3 leveren aan oa scholen in de buurt. Op naar 500 stuks tegen 6 mei 💪🏻
 • Dries Hendrickx van Conversation Starter organiseert in samenwerking met Startups.be en Scale-ups.eu op 5 mei vanaf 16h het gratis virtueel netwerkevent “Veerkracht“. Plan je 1-1 calls met nieuwe zakenpartners tijdens hét online netwerkevenement voor innovatieve Vlaamse ondernemers. Schrijf je gratis in op www.veerkracht.events
 • Dankzij Niels Vandecasteele (Merchandise Essentials) kan je nu mondmasker inzetten als marketing tool door ze te personaliseren in de huisstijl van je bedrijf.
 • Erik Goossens van Boxs wil deze crisistijd graag aanpakken door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom start hij het initiatief Knowledge for Breakfasten spoort ook andere ondernemers aan om hetzelfde te doen. Door te praten kunnen we ventileren, inspireren en misschien wel elkaar helpen. Erik deelt graag zijn kennis over cultuur, communicatie, marketing, etc en is elke dag tussen 9 en 10 uur ter beschikking voor een 1 op 1 gesprek via Skype. Wil je graag een babbel met Erik? Bericht je Skype adres dan via LinkedIn of naar erik@boxs.be.
 • Bij het bedrijf  POM van Alumni Johannes Vermeire heeft FOD Justitie een alternatieve contactloze betaaloplossing gevonden die het mogelijk maakt om boetes voor het niet naleven van de coronamaatregelen onmiddellijk te innen terwijl de regels van social distancing en hygiëne maximaal gerespecteerd worden. 
 • Maarten Decramer (Wisely) creëerde met #DankzijCorona-bon een algemene aanpak voor steden en gemeenten om post-Covid19 de lokale economie te reanimeren.
 • Dieter Veulemans (CityCubes) lanceert Disinfect-containerunits om te strijden tegen COVID-19.
 • Niels Vandecasteele (Merchandise Essentials) zet zijn schouders mee onder het initiatief Merci België. Zij lanceerden enkele kledingstukken en accessoires die één voor één “Merci” en “België” uitstralen en tegelijk draagbaar zijn. Alle opbrengst van de merchandise collectie wordt geschonken aan het mooie initiatief Digital for Youth.
 • Matthias Browaeys (WinWinner) helpt getroffen ondernemers met overbruggingskrediet via crowdlending
 • Matthias Browaeys (The Harbour) biedt gratis calls aan met een expert om ondernemingen op weg te zetten met hun cashflowplan.
 • Tom Van De Putte (Bingli) lanceert COVID-19 pre-triage module. Door een aantal vragen te beantwoorden, kunnen zij bepalen of een patiënt een dokter moet contacteren of niet. Ze doen dit om huisartsen en spoeddiensten te ondersteunen. De pre-triage module is beschikbaar in verschillende talen.
 • Dieter Dehaemers (Vectera) zag de voorbije dagen een toename in het gebruik van hun video meeting software. Ze willen zoveel mogen bedrijven ondersteunen om thuiswerk mogelijk te maken. Ze stellen daarom hun platform gratis ter beschikking voor alle nieuwe klanten tot en met 1 juni 2020. Hun bestaande klanten krijgen een upgrade tot het fully featured plan.
 • Brecht Kets (Play It Safe) ontwikkelt een gratis corona-preventie game. Alles wat je hierover moet weten komt spelenderwijs aan bod!
 • Gilles Gillissen (Visito) richt een noodplatform op voor de horeca voor levering en afhaal van hun gerechten.
 • Chris Van de Voorde (JuuNoo) slaat de handen in elkaar met Bulik standbouw. Een samenwerking die beide partijen vooruit helpt.
 • Frederick Scraeyen (BEEGO) biedt gratis IT hulp aan vanop afstand – via telefoon! Daarnaast staat foto.beego.be live! Een tool om contact tussen familie en ouderen in woonzorgcentra mogelijk te maken zonder het personeel extra te belasten.
 • Seppe Stroo (Buffl) draagt ook een steentje bij! Je kan nu door surveys te vullen op de app, jouw gespaarde tokens doneren aan de Covid-19 community response fund.
 • Door COVID-19 worden consultaties uitgesteld en daar komt Tim Buckinx (Epihunter) aan tegemoet. Zij kunnen een draagbaar EEG-apparaat opsturen naar dokters die het dan aan patiënten met (vermoeden van) absence epilepsie bezorgen, of leveren het rechtstreeks op verzoek van de dokter. Lees er alles over op hun website.
 • Mathias Van Dosselaer (yondr) ontwierp een sticker pakket voor op sociale media dat je kan delen met jouw netwerk om zo mensen te herinneren aan de maatregelen die je kan nemen tijdens COVID-19. Daarnaast geven ze ook tips hoe je video conferences een beetje leuker kan maken dankzij Snapchat’s filters!
 • Jonas De Cooman (Spott) biedt hun tool gratis aan! Zo kan je interactieve video’s maken en jouw producten taggen zodat mensen terecht komen op jouw webshop, maak educatieve content,..Alle informatie en inspiratie vind je hier terug.
 • Danielle Verhulst (DJAR) moet door COVID-19 haar deuren sluiten. Zij roepen op om mee een financieel brugje te bouwen naar rooskleurigere tijden door bijvoorbeeld een cadeaubon aan te kopen. Dat kan je doen door een mailtje te sturen. Het bedrag is vrij te kiezen en de bons zijn minimum een jaar geldig. Schrijf je ook in voor hun nieuwsbrief en ontvang lekkere recepten en praktische tips en tricks die energie en productiviteit opleveren!
 • Wouter Torfs (Torfs), Bart Claes (JBC), Luc Van Mol (ZEB), Anja Maes (Brantano) en Linda Alblas-van den Burg (ICI Paris XL) bundelen krachten met Elisabet Lamote (Trooper)! Zo willen zij jeugdbewegingen, sportclubs en andere verenigingen een hart onder de riem steken met het initiatief #Shopinjekot. Per online aankoop bij 1 van bovenstaande winkels via het platform Trooper, schenken zij gemiddeld 5% aan het Vlaamse verenigingsleven.
 • Cedric Vercauteren (Meet Roger) stelt hun licentie gratis beschikbaar aan de zorgsector. Zo kan de zorgsector eenvoudig en snel elk type medewerker die thuis zit of op het werk informeren omtrent het laatste nieuwe protocol.
 • Kenneth Van Daele (Move To Happiness) lanceert online groepslessen zodat je ook thuis kan sporten! Alle informatie vind je terug op hun Facebook pagina.
 • Steven Leunens (META) organiseert samen met Sporza de Sporza blijf in uw kot -cup“. Dit resulteerde in meer dan 8.000 inschrijvingen op 24 uur tijd. De eerste toernooien zijn al volledig vol maar er zijn nog wat plaatsjes voor diegenen die willen deelnemen.
 • Vincent De Smedt (Edmire.Design) ontwikkelde een sjabloon (DI-stence) om social distanding van 1,5 meter te visualiseren! Je kan het online gratis verkrijgen. Je kan de sjablonen zelf printen en inkleuren waarbij het het dan op de vloer kan bevestigen.
 • Tom Van De Putte (Bingli) ontwikkelde samen met 2 andere tech bedrijven (Adunio en Gaga) een nieuwe applicatie: Flattening The Curve. De app zou verdere verspreiding van het virus beter en sneller indijken.
 • Jelle Van Roosbroeck (Kadonation) roept Belgen op om samen te leggen voor een nationaal groepscadeau voor zorgverleners: een Boostbox. Boordevol vitaminerijke stukken fruit en groenten die worden afgeleverd op de werkplek van de hulpverleners.
 • Roel Smoders (Activ84Health) biedt steun aan één van de meest getroffen groepen: de ouderen en de zieken zelf  die vanwege de lockdown maatregelen hun dagen slijten tussen de 4 muren van hun zorginstelling. Om hen een beetje betekenisvolle ontspanning en een tijdelijke ontsnappingsmogelijkheid aan te bieden, stellen ze één dag per week Memoride gratis ter beschikking aan alle Vlaamse woonzorgcentra en andere zorgorganisaties. De woonzorgcentra en zorgorganisaties kunnen zich gratis registreren via onze website

Initiatieven door onze mentors

Ben jij een founder/mentor bij Netwerk Ondernemen en heb jij ook een initiatief opgezet gelinkt aan Covid-19? Laat het ons weten op communication@netwerkondernemen.be

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)