Spring naar de inhoud

T-mining: in 8 weken klaar voor kapitaalronde

Netwerk Ondernemen > Funding > T-mining: in 8 weken klaar voor kapitaalronde
Foto Christiaan Sluijs

Een kapitaalronde is vaak ‘the next step’ voor ondernemers om hun groeiambities waar te maken. Christiaan Sluijs is CFO van startup T-Mining en vertelt graag over zijn ervaringen met Fund Me. Dat programma stoomt ambitieuze ondernemers in 8 weken klaar voor een kapitaalronde. 

Christiaan Sluijs richtte 5 jaar geleden T-mining op, dat via blockchain technologie een oplossing biedt voor een van de grootste problemen in havens. Hoewel hij met T-mining reeds een kapitaalronde achter de rug had en hij als CFO een stevige financiële basis heeft, nam hij in 2021 deel aan het Fund Me programma ter voorbereiding op een volgende kapitaalronde.

Wat doet T-mining?

“T-Mining is een startup die nu vijf jaar bestaat en een oplossing wil bieden voor een van de grootste problemen in havens. Heel concreet: in de haven van Antwerpen komen er dagelijks duizenden containers aan. Wie een container wil komen ophalen – rederijen of transporteurs – moet de juiste pincode kunnen voorleggen. Tot voor enkele jaren waren dat nog papieren documenten, later werden dat pincodes.”

“Bij T-Mining vervangen we op onze beurt die pincodes door iets wat niet kan worden gekopieerd of doorgegeven: een token. Een digitale jeton die alleen de eigenaar het recht geeft om een container te mogen afhalen op de terminal. Om de data privé te houden en wie de eigenaar is en waar en wanneer die token gebruikt wordt, doen we een beroep op decentrale technologie – want dat soort data is commercieel heel gevoelig.”

Blockchain: erg complexe technologie?

“Eigenlijk kan je blockchain vergelijken met het spelletje ‘Ik ga op reis en ik neem mee…’, een geheugenspelletje in groep dat blijft doorgaan tot iemand een fout maakt. Bij blockchain is dat net zo: je zet een netwerk op van x-aantal computers die transacties verwerken, monitoren en valideren. Die transacties volgen een bepaalde sequentie en al die computers onthouden die sequentie en controleren nieuwe transacties. En – zeker zo belangrijk – die informatie in deze blockchain kan je niet veranderen. Dat betekent dat wat in die databases staat, niet gewijzigd is. Daar mag je zeker van zijn.”

“Je kan een token – zoals wij dat ontwikkelden voor de haven – ook maar een keer doorgeven, en niet kopiëren zoals bij een pincode. Met die token kan een rederij dus één partij het recht geven om een bepaalde container te gaan halen.”

Foto T-mining

Criminaliteit in de Antwerpse haven, T-mining to the rescue

“Vijf jaar geleden vroeg MSC ons om mee na te denken over een oplossing. Want hun medewerkers werden letterlijk aangesproken door criminelen. Blockchain kwam toen net op en we onderzochten of we deze technologie ook niet konden inzetten in de havens. In 2017 was onze voorstudie klaar en stemde MSC toe om mee te werken aan ons proof of concept. De technologie werkte en we konden starten met de ontwikkeling van een oplossing die ook op grote schaal gebruikt zou kunnen worden.”

“In het begin stonden we voor heel wat technologische uitdagingen: we moesten de privacy van onze gebruikers en hun informatie kunnen garanderen en ook de schaalbaarheid van onze technologie was een uitdaging. Door verschillende technologieën te combineren, konden we een echte, sluitende oplossing garanderen. En intussen gebruiken MSC en Hapag Lloyd ons platform. Binnenkort tekenen we een contract met een derde grote rederij. Zowel in Antwerpen als in de haven van Rotterdam komen we stilaan op kruissnelheid.”

“Intussen rekenen we dus drie van de vijf grootste rederijen ter wereld tot onze klanten. Die opereren in havens overal ter wereld. Ook in havens waar de drugsproblematiek niet zo groot is. Maar zelfs daar kunnen we met T-Mining verschil maken, want in sommige van die havens worden nog altijd containers afgehaald met papieren documenten. Onze applicatie biedt daar een digitalisatieoplossing.”

Groeien kost geld

“T-Mining werkt met heel veel verschillende partijen samen. Zeker bij de start duurde het lang om iedereen overtuigd te krijgen: ‘Jullie technologie is heel interessant, en als er meer partijen meedoen, stappen wij er ook in’, hoorden we. Veel van die eerste vijf jaar was wachten, soms weken, soms maanden. Gelukkig maakte MSC uiteindelijk genoeg middelen vrij om op de boot te springen en zijn hun partners gevolgd. Maar tijd is geld. En nu ook nog: tussen het ondertekenen van een contract en de eerste inkomsten zit veel tijd.

“Onze allereerste kapitaalsronde was er eentje bij friends, fools & family. Gelukkig hadden we wel een netwerk van mensen die ons financieel konden ondersteunen. En ook de family office van de familie Westerlund investeerde in ons project, samen met PMV & VLAIO.”

Er zit veel tijd tussen ondertekening contract en eerste inkomsten. En tijd is geld

Eerste kapitaalronde via business angels

“Over het algemeen zijn business angels bereid om wat meer risico te nemen dan traditionele venture capitals of fondsen. Blockchain als technologie staat nog in zijn kinderschoenen en de maritieme markt is eerder conservatief – zeker in vergelijking met fintech. Een business angel durft daar wel instappen, en zelfs vaak ook al vroeger. Zo kunnen ze ook aan een lagere waardering kopen. Een ander voordeel van samenwerken met een business angel is dat je een band kan opbouwen doorheen de jaren, waardoor je ook op andere vlakken advies en hulp mag verwachten.”

“Het nadeel: business angels investeren vaak kleinere bedragen. Je hebt dus verschillende angels nodig als je grotere investeringen wil doen en dat kan de deal complexer maken. Maar een goede business angel weet dat, en is dus ook transparant over toekomstige investeringsmogelijkheden.”

Waarom als CFO deelnemen aan Fund Me? 

“Sabine Eevers (Creator of Oppurtunities bij Netwerk Ondernemen) belde me met de vraag of ik geen zin had om me kandidaat te stellen voor Fund Me. En eigenlijk kwam die vraag op een interessant moment: ik was net begonnen met de voorbereidingen van een nieuwe investeringsronde.”

“De ervaringen van andere ondernemers en de praktische tips van de experts waren een goede ondersteuning. Het hele traject liep gelijk met de stappen van een typisch fundraisingproces: van een pitch waarin je vertrouwen en interesse opwekt, tot de afsluiten van de deal met advocaten.”

De experts – allemaal mensen met naam in de business – waren waardevolle partners

“Een businessplan en een financieel plan schrijven, zijn altijd een tijdrovende oefening. Voor mij was het goed dat ik een deadline kreeg waarop ik mijn financieel plan moest presenteren. Ik had dat duwtje nodig. De experts – allemaal mensen met naam in de business – waren waardevolle partners. Wie wil kon op elk moment vragen stellen en kreeg heel praktisch advies.”

“In zo’n Fund Me-traject zitten ook ondernemers met veel minder ervaring. Dus je kan ook als ietwat ervaren ondernemer kennis doorgeven tijdens die sessies. Dat is ook waarvoor Netwerk Ondernemen staat: voor en door ondernemers. Iedereen loopt op een bepaald moment tegen problemen of twijfel aan.”

Tips voor ondernemers aan de vooravond van een kapitaalronde

“Je moet beginnen met geld ophalen op het moment dat je het nog niet nodig hebt. Wacht niet tot je nog maar drie maanden verder kunt of het water je aan de lippen staat. Dan is het te laat. Begin er dus zeker op tijd aan.”

“En een tweede tip: schrijf je in voor Fund Me. Zo kan je sparren met anderen – experts en ondernemers die de zaken misschien anders aanpakken dan jijzelf. Je krijgt de kans om te oefenen en te experimenteren: ‘Hoe komt mijn verhaal over als ik het zus of zo vertel?’ Vergelijk het een beetje met solliciteren. Ze zeggen vaak dat je niet als eerste moet solliciteren bij het bedrijf waarvoor je wil werken. Oefen eerst. Ook in het geval van een kapitaalronde. De feedback die ik na een pitch van een panel investeerders kreeg, was zeer waardevol, en heb ik meegenomen naar mijn preferred investor.”

Groeien is grenzen verleggen 

“Onze groeiambities liggen vooral op internationalisatie. Met Secure Container Release (SCR)  kunnen we zeker in Europa nog heel wat groei realiseren. Het drugsprobleem zit immers in verschillende havens en verspreidt zich snel.”

“Naast veiligheid werken we hard aan efficiëntie. Aan de jetons kan je ook extra informatie hangen – op een heel privacyvriendelijke manier – met als doel alle schakels uit de supply chain vlotter te laten samenwerken. Alleen wie toegang heeft tot deze jeton kan deze informatie raadplegen. Dat is uniek in vergelijking met een cloudomgeving, waar je altijd een derde partij hebt die de data controleert.”

“Naast data kan je ook documenten aan de jeton koppelen. Denk aan de bill of lading en allerlei andere certificaten van oorsprong of zelfs gewoon facturen. Zo verminderen we de administratieve papierberg. We voerden hierrond al verschillende succesvolle pilootprojecten uit en de technologie bevindt zich op dit moment in preproductie.”

Fund Me 

Benieuwd naar wat het Fund Me traject voor jou als startup of scaleup kan betekenen?

Je vindt alle info op deze pagina