Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

Then And Now – Nick Koopmans | Pixelvision

31 maart 2020

In het kader van “Then And Now” zaten we samen met alumni Nick Koopmans – founder van Pixelvision. Nick werd in februari 2016 geselecteerd voor het Mentor Me traject – toen nog onder de naam BREKO. Hoog tijd om nog eens bij te praten!

Leg onze lezers kort even uit wat Pixelvision net doet.

PixelVision staat voor Intelligent Video Analytics. We bouwen objectdetectie algoritmes, waarrond we oplossing op de markt brengen. We hebben vooral projecten lopen in de retail, security en binnen industriële omgevingen.

Wat is de grootste les dat je geleerd heb op persoonlijk vlak over de jaren heen?

Ik ben BREKO gestart met een co-founder, een van mijn beste vrienden. Dat is uiteindelijk niet zo goed afgelopen. Mijn grootste lessen die ik daaruit geleerd heb en ook wil meegeven zijn:

  • Zet alles op papier, ook al denk je dat dat niet nodig is omdat je elkaar door en door kent. Zelfs als je een bedrijf start met een familielid, is dat noodzakelijk.
  • Maak duidelijke afspraken rond de verantwoordelijkheden binnen jouw bedrijf en wat er gebeurt als er iemand niet deugdelijk mee omgaat.
  • Alle operationale beslissingen liggen best bij 1 persoon en die persoon moet dan ook de eindverantwoordelijkheid nemen.

Ben je van plan een nieuwe co-founder te zoeken?

Het is heel moeilijk om een goede co-founder te vinden. Iemand die complementair is. Dus ik ben niet meteen van plan een nieuwe co-founder te zoeken. Zo ben ik een andere piste uitgegaan en is er een Business Angel ingestapt in het bedrijf waar heel duidelijke afspraken mee zijn. Hij is zelf weinig met het operationele bezig maar zorgt vooral voor nieuwe klanten vanuit zijn eigen omgeving.

Heb je vast personeel in dienst?

Ik heb 1 iemand op de payroll staan, maar werk op heden vooral samen met freelancers. Dit omdat bij ons alles op project basis is en we vaak een specifieke kennis nodig hebben voor een project. Dus we nemen iemand voor een project periode aan op basis van hun capaciteiten. Op deze manier kan je ook snel schalen en nieuwe projecten aangaan.

Hoe zijn jullie gefinancierd?

Momenteel zijn we gefinancierd door eigen cashflow, bankkrediet en dan onze Business Angel. Onze recurrente inkomsten komen uit onze retail en security projecten. Hierdoor kunnen we ook investeren in nieuwe producten.

Waarom de naamsverandering naar PixelVision?

Na heel de problematiek met mijn co-founder, heb ik besloten in 2017 de naam te veranderen van BREKO naar PixelVision. Ik speelde al langer met het idee om een internationalere naam te kiezen. Een naam die iets meer zei over wat we aanbieden.

Waar ligt jullie focus op?

Toen ik instapte in het Mentor Me traject lag onze focus vooral op retail projecten waardoor we andere sectoren uit het oog verloren. Na veel meetings met klanten uit de FMCG sector, bleek dat zij ook een nood hadden aan onze software maar dat ze niet altijd budget wilden uitgeven om dit te doen. Ze hadden andere vereisten en daar zijn we uiteindelijk wel op kunnen ingaan. Op heden hebben we ook wel wat smart cities projecten.

Binnengeraken bij grote bedrijven vraagt tijd en die is er niet altijd. Hoe zijn jullie binnengeraakt bij grote spelers?

Wat wij vastgesteld hebben, is dat de lead time binnen grote bedrijven vaak 1-1,5 jaar zijn vooraleer er beslist wordt om al dan niet samen te werken. Dat is voor een start-up enorm lang. Dus we gingen op zoek naar manieren om deze lead-time te verkorten.

Zo kwamen we tot de vaststelling dat we vaak met de verkeerde mensen binnen een bedrijf in contact kwamen. We namen meer contact op met franchise nemers om via hen duidelijk te maken wat onze software kon. Zo zijn de poorten open gegaan.

Alles hangt ook af van de cultuur van een bedrijf. In vele bedrijven is er een bottom up approach nodig om dan uiteindelijk bij de juiste personen terecht te komen. En als je dan uiteindelijk een grote naam binnenhaalt en credibiliteit opbouwt, helpt dat natuurlijk ook om zo bij nieuwe (grotere) klanten binnen te raken.

Zijn jullie enkel actief in België?

Onze grootste markten zijn België, Nederland en Frankrijk maar ons verste project zit in Singapore. Vorige maand hebben we nog een project gelanceerd in de UK. We zijn meer en meer internationaal aan het uitbreiden.

Hebben jullie dan ook een buitenlands team?

We hebben een team in Marokko die ons ondersteunt voor basis data-analyse. Dit zijn allemaal mensen met bepaalde kwaliteiten die ook in Europa gestudeerd hebben en een Europese mentaliteit hebben. Dat is wel belangrijk omdat er toch ook wel wat culturele verschillen zijn. Mijn vennoot zit vaak in Marokko dus hij stuurt het team mee aan.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

We hebben redelijk wat op de agenda staan. Er zijn de voorbije maanden mooie projecten binnengehaald waar we naar uitkijken. We zijn nu op het punt gekomen dat we echt willen groeien, schalen en onze omzet willen vergroten door ook uit te breiden naar de Europese markten. Onze focus blijft retail en security omdat die projecten het ook toelaten om met hetzelfde team, meer aan te kunnen.

Wat is op heden jouw grootste uitdaging?

Het managen van alles. Van administratie tot project management.

Zijn er zaken waarvan je denkt ‘Dat had ik kunnen vermijden?’

Uiteraard zijn er zaken die ik had kunnen vermijden. Maar dan zou ik bepaalde zaken niet geleerd hebben die me nu maken tot de ondernemer die ik ben. Het had me veel geld kunnen besparen, dat wel. Maar je kan niet ondernemen zonder af en toe tegen de lamp te lopen. Je bent als ondernemer nooit helemaal voorbereid en die sprong in het ondiepe die hoort erbij.

Waarom zou je Mentor Me aanraden?

Ik kom veel in contact met andere ondernemers en daar hoor ik vaak dat zij ook dezelfde dingen meemaken. Netwerk Ondernemen biedt een netwerk aan van peers die weten waar je doorgaat. Het geeft mij enorm veel energie om 1x per maand met andere ondernemers samen te komen waar je open en bloot kan zeggen wat er op jouw lever ligt en hoe zij het zouden aanpakken. Dat is veel waardevoller dan cursussen te volgen. Maar ook het maandelijkse contact met jouw mentor zorgt voor die vertrouwensband en vormt een eerlijk klankbord.

Heb je nog contact met andere founders?

Naast Mentor Me nam ik ook deel aan de eerste editie van Boost Me. Verschil met Mentor Me is dat dit echt een heel hechte kleine groep was waar je gedurende 4 maanden intensief elkaar leert kennen, met ups-and-downs. Ik had vanaf het begin een heel goede klik met Gil van CityCubes en Guy van MobieTrain. Ik zie hen een paar keer per jaar waar we bijpraten en sparren over vanalles en nog wat. Zo’n gesprekken zijn voor mij enorm waardevol.

Terug naar overzicht

Reageer op dit artikel

(Je reactie moet goedgekeurd worden alvorens die op de website verschijnt)