Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

COVID-19

#SAMENSTERK tegen COVID-19

Op deze pagina vind je naast praktische informatie rond COVID-19 en wat dit voor jou als ondernemer betekent, ook interessante initiatieven terug die onze founders opgezet hebben naar aanleiding van het corona-virus. Meer info over wat het corona-virus is en wat je moet doen, vind je hier.

Ondersteuning voor ondernemers

 • Agentschap Innoveren en Ondernemen lanceerde ook een pagina rond het Coronavirus en de steunmaatregelen voor bedrijven. Zo zijn er een aantal tijdelijke maatregelen gelanceerd zoals Hinderpremie, Uitbreiding waarborgregeling, PMV Ondersteuning en versoepeling termijnen VLAIO subsidies. Daarnaast zijn er ook enkele belastingmaatregelen genomen alsook steunmaatregelen voor toerisme en land-en tuinbouw.
 • Ook Unizo lanceerde een Corona hulplijn voor ondernemers via 0800 20 750 of neem een kijkje op hun website waar ze alle informatie ook bundelden.
 • Maggie De Block en Philippe De Backer richten taskforce op die met behulp van telecom- en epidemiologische data de verspreiding van het coronavirus moet analyseren. Als jij hieraan kan bijdragen, neem zeker contact met hen op via deze site.
 • Veel steden dragen ook hun steentje bij voor ondernemers. Zo heeft de stad Antwerpen ook heel wat steunmaatregelen in het leven geroepen.

They need your help!

 • Vlaamse overheid richt met ondersteuning van imec en het Stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-Beleid de taskforce “Vlaanderen Helemaal Digitaal” op. Deze taskforce zal digitale initiatieven die bedrijven, maatschappij en overheden beter kunnen doen werken in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten.  Kan jouw bedrijf of organisatie helpen? Bied jij een digitale dienst, expertise, product… aan die kan helpen? Meld je aan als aanbieder bij Vlaanderen Helemaal Digitaal door dit formulier in te vullen. 
 • Stad Antwerpen is op zoek naar innovatieve oplossingen voor coronaviruspandemie: een innovatief product, idee of dienst om de problemen die door de coronaviruspandemie veroorzaakt worden te bedwingen! Stad Antwerpen maakt 250.000 euro vrij voor innovatieve, snel implementeerbare oplossingen van start-ups en bedrijven. Deadline: 2 april om 10u! Alle informatie vind je hier
 • Weekend van 27-29 maart vindt een Hackaton plaats: Hack the Crisis Belgium. De Belgische tech en start-up community slaan gedurende een weekend de handen in elkaar om samen een platform te lanceren om oplossingen aan te bieden. Alle info vind je hier terug

Andere tips voor ondernemers

 • Op vrijdag 27 maart lanceert Alumni iReachm een webinar om 11u rond de 9 meest trending tools die bedrijven gebruiken om zichzelf op een efficiënte manier te organiseren. Hoe communiceer je met klanten en werknemers? Hoe onderhoud je je customer service? Hoe organiseer je een remote workplace?
 • Registreer je als bedrijf op de site Wijkomenterug. Deze site steekt lokale zelfstandigen een hart onder de riem. Mensen kunnen hier dan cadeaubons kopen van hun favoriete winkels, restaurants, …
 • Op de website van Alexander De Croo blijf je op de hoogte van nieuwe maatregelen.
 • VRT bundelde enkele tips hoe je thuiswerken het beste aanpakt.
 • Registreer je op BE-Alert. Het Nationaal Crisis Center deelt via deze weg belangrijke en correcte mededelingen rond COVID-19.

10 Corona-tips voor ondernemers door ondernemers

Netwerk Ondernemen had de voorbije dagen heel wat gesprekken met mentors en founders uit het netwerk. Dit resulteerde in 10 tips voor ondernemers door ondernemers –  hoe je kan omgaan met Corona.

 

Initiatieven door onze founders, alumni en Boost Me’ers

 • Tom Van De Putte (Bingli) lanceert COVID-19 pre-triage module. Door een aantal vragen te beantwoorden, kunnen zij bepalen of een patiënt een dokter moet contacteren of niet. Ze doen dit om huisartsen en spoeddiensten te ondersteunen. De pre-triage module is beschikbaar in verschillende talen.
 • Dieter Dehaemers (Vectera) zag de voorbije dagen een toename in het gebruik van hun video meeting software. Ze willen zoveel mogen bedrijven ondersteunen om thuiswerk mogelijk te maken. Ze stellen daarom hun platform gratis ter beschikking voor alle nieuwe klanten tot en met 1 juni 2020. Hun bestaande klanten krijgen een upgrade tot het fully featured plan.
 • Brecht Kets (Play It Safe) ontwikkelt een gratis corona-preventie game. Alles wat je hierover moet weten komt spelenderwijs aan bod!
 • Gilles Gillissen (Visito) richt een noodplatform op voor de horeca voor levering en afhaal van hun gerechten.
 • Chris Van de Voorde (JuuNoo) slaat de handen in elkaar met Bulik standbouw. Een samenwerking die beide partijen vooruit helpt.
 • Frederick Scraeyen (BEEGO) biedt gratis IT hulp aan vanop afstand – via telefoon! Daarnaast werken ze op heden ook aan een tool om contact tussen familie en ouderen in woonzorgcentra mogelijk te maken zonder het personeel extra te belasten. Kijk alvast op foto.beego.be en laat je e-mail adres achter!
 • Seppe Stroo (Buffl) draagt ook een steentje bij! Je kan nu door surveys te vullen op de app, jouw gespaarde tokens doneren aan de Covid-19 community response fund.
 • Door COVID-19 worden consultaties uitgesteld en daar komt Tim Buckinx (Epihunter) aan tegemoet. Zij kunnen een draagbaar EEG-apparaat opsturen naar dokters die het dan aan patiënten met (vermoeden van) absence epilepsie bezorgen, of leveren het rechtstreeks op verzoek van de dokter. Lees er alles over op hun website.
 • Mathias Van Dosselaer (yondr) ontwierp een sticker pakket voor op sociale media dat je kan delen met jouw netwerk om zo mensen te herinneren aan de maatregelen die je kan nemen tijdens COVID-19. Daarnaast geven ze ook tips hoe je video conferences een beetje leuker kan maken dankzij Snapchat’s filters!
 • Jonas De Cooman (Spott) biedt hun tool gratis aan! Zo kan je interactieve video’s maken en jouw producten taggen zodat mensen terecht komen op jouw webshop, maak educatieve content,..Alle informatie en inspiratie vind je hier terug.
 • Danielle Verhulst (DJAR) moet door COVID-19 haar deuren sluiten. Zij roepen op om mee een financieel brugje te bouwen naar rooskleurigere tijden door bijvoorbeeld een cadeaubon aan te kopen. Dat kan je doen door een mailtje te sturen. Het bedrag is vrij te kiezen en de bons zijn minimum een jaar geldig. Schrijf je ook in voor hun nieuwsbrief en ontvang lekkere recepten en praktische tips en tricks die energie en productiviteit opleveren!
 • Wouter Torfs (Torfs), Bart Claes (JBC), Luc Van Mol (ZEB), Anja Maes (Brantano) en Linda Alblas-van den Burg (ICI Paris XL) bundelen krachten met Elisabet Lamote (Trooper)! Zo willen zij jeugdbewegingen, sportclubs en andere verenigingen een hart onder de riem steken met het initiatief #Shopinjekot. Per online aankoop bij 1 van bovenstaande winkels via het platform Trooper, schenken zij gemiddeld 5% aan het Vlaamse verenigingsleven.
 • Cedric Vercauteren (Meet Roger) stelt hun licentie gratis beschikbaar aan de zorgsector. Zo kan de zorgsector eenvoudig en snel elk type medewerker die thuis zit of op het werk informeren omtrent het laatste nieuwe protocol.
 • Kenneth Van Daele (Move To Happiness) lanceert online groepslessen zodat je ook thuis kan sporten! Alle informatie vind je terug op hun Facebook pagina.
 • Steven Leunens (META) organiseert samen met Sporza de Sporza blijf in uw kot -cup“. Dit resulteerde in meer dan 8.000 inschrijvingen op 24 uur tijd. De eerste toernooien zijn al volledig vol maar er zijn nog wat plaatsjes voor diegenen die willen deelnemen.
 • Vincent De Smedt (Edmire.Design) ontwikkelde een sjabloon (DI-stence) om social distanding van 1,5 meter te visualiseren! Je kan het online gratis verkrijgen. Je kan de sjablonen zelf printen en inkleuren waarbij het het dan op de vloer kan bevestigen.
 • Tom Van De Putte (Bingli) ontwikkelde samen met 2 andere tech bedrijven (Adunio en Gaga) een nieuwe applicatie: Flattening The Curve. De app zou verdere verspreiding van het virus beter en sneller indijken. 
 • Jelle Van Roosbroeck (Kadonation) roept Belgen op om samen te leggen voor een nationaal groepscadeau voor zorgverleners: een Boostbox. Boordevol vitaminerijke stukken fruit en groenten die worden afgeleverd op de werkplek van de hulpverleners. 
 • Roel Smoders (Activ84Health) biedt steun aan één van de meest getroffen groepen: de ouderen en de zieken zelf  die vanwege de lockdown maatregelen hun dagen slijten tussen de 4 muren van hun zorginstelling. Om hen een beetje betekenisvolle ontspanning en een tijdelijke ontsnappingsmogelijkheid aan te bieden, stellen ze één dag per week Memoride gratis ter beschikking aan alle Vlaamse woonzorgcentra en andere zorgorganisaties. De woonzorgcentra en zorgorganisaties kunnen zich gratis registreren via onze website.

Ben jij een founder bij Netwerk Ondernemen en heb jij ook een initiatief opgezet gelinkt aan Covid-19? Laat het ons weten op communication@netwerkondernemen.be