Ondernemers staan te vaak, te lang op de gaspedaal

“Ik loop mezelf precies constant voorbij. Ik word precies geleefd.”, zijn uitspraken die ik meer en meer hoor bij jonge groeibedrijven. De reden waarom dit meer en meer leeft bij ondernemers, kan ik het beste uitleggen aan de hand van volgende metafoor. Aan het woord is Karl Mortier, oprichter van Karl Koacht. 

Op tijd remmen is de boodschap

Start-ups en scale-ups rijden de hele tijd op de autosnelweg en drukken permanent de gaspedaal in. Dit geeft een kick en geeft hen de nodige snelheid die ze willen. Maar waar ze niet bij stilstaan is dat ook al ben je soms hard aan het gaan, er zullen ook momenten zijn dat je je onzeker voelt op de autosnelweg zoals in een scherpe bocht of een tegenligger. En dan is het belangrijk dat je weet waar de rem staat.

Gas geven geeft energie maar waar jonge groeibedrijven niet bij stilstaan is dat het op lange termijn ook energie kost. Het is belangrijk een evenwicht te vinden tussen gas geven en remmen.

Mindmap als houvast

Als ondernemer loop je het risico om volledig op te gaan in jouw job en daarom raad ik aan om een mindmap te maken die je helpt een volledig beeld te krijgen over wie je bent.

De mindmap is een analyse op 2 niveaus:

  • Wie ben je als privé persoon – binnen jouw familie ben je misschien een vader, een oom, een broer, een zoon, een peter,… Of je bent ook een tennisser, voetballer,.. als je naar jouw hobby’s kijkt.
  • Wie ben je als professionele persoon- ben je een ondernemer, leraar,..

Door alles in kaart te brengen sta je stil bij alle rollen die je opneemt in jouw leven. En die kennis is nodig om een balans te vinden tussen remmen en gas geven. Daarnaast is het ook belangrijk om in kaart te brengen wat jou energie geeft, waar de energievreters zitten en waar je rustig van wordt.

“Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen gas geven en remmen.”

Ik zie vaak dat wanneer het te veel wordt, mensen geneigd zijn een nieuwe hobby aan te gaan. Maar wat ze niet weten is dat het in plaats van rust te geven, het een energie-vreter is. Je gaat een engagement aan en dat vraagt energie.

Tips en tricks

Het is belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen gas geven en remmen. Deze tips kunnen je hier alvast bij helpen:

  • Pas op voor de gaspedaal en de rempedaal en wees je daarvan bewust
  • Breng jezelf in kaart met de verschillende rollen (privé en professioneel) en prioretiseer welke rollen belangrijker zijn voor jou
  • Ga na wat jou energie geeft, wat jouw energie niveau remt en wat jou rust brengt. Ook dit kan professioneel en privé zijn. Sommige mensen kunnen ook rust vinden op het werk (bv: muziek luisteren)
  • Word je bewust van de druk die op jouw schouders rust van investeerders, klanten,.. Is dit iets dat je de rest van jouw leven wil?
  • Vele werkgevers vergeten dat je als leidinggevende jouw “vibe” ook uitstraalt naar jouw medewerkers. Ga ook na wat de energievreters zijn op organisatorisch vlak.
  • Word je bewust van het aantal uren dat er in een week zitten, namelijk 168 uur waarvan je minstens 50 uur aan slaap zou moeten spenderen. Want slaap zorgt ervoor dat je tot rust komt en zo ook nieuwe energie creëert.

Als afsluiter wil ik nog 1 tip meegeven: vakantie nemen kan ook stress met zich meebrengen. Bepaal voor jezelf wanneer jij op vakantie wilt gaan, niet omdat iemand jou daartoe dwingt. En stel jezelf de vraag of de geplande vakantie jou ook rust kan geven. Want anders blijf je op die gaspedaal staan. 

Karl is oprichter Karl Koacht waarbij hij mensen helpt en ondersteunt in hun loopbaan, hun stap naar ondernemerschap, hun job, stress&burn out en bij levenslang leren. 

About the author

Leave a Reply