Student-ondernemer: wat, hoe en voor wie?

statuut student ondernemer

Stel: je bent student, hebt een goed idee en wil daarmee vandaag nog je eigen bedrijf starten. Maar is dat haalbaar terwijl je ook nog studeert? Het statuut student-ondernemer is er in dit geval om jou te helpen. Het maakt de combinatie van studeren en ondernemen makkelijker en voordeliger.

Hoe gebeurt dat concreet? Er zijn 2 soorten statuten:

  1. Het statuut student-ondernemer van de onderwijsinstellingen zelf. Dit bestaat nog niet overal, dus je vraagt het best na binnen je school of die het aanbiedt. Het statuut van de scholen is te vergelijken met het topsportstatuut en geeft je meer flexibiliteit. Stel dat je een afspraak hebt met een potentiële klant die je niet kan verschuiven, dan kan je met het statuut op meer begrip rekenen bij docenten.
  2. Het wettelijk statuut student-ondernemer. Vroeger waren student-ondernemers financieel benadeeld ten opzichte van jobstudenten, maar sinds januari 2017 plaatst het nieuwe statuut student-ondernemer beiden op gelijkere voet. Nu hoeven student-ondernemers onder een bepaalde inkomensgrens geen sociale bijdragen meer te betalen. Alle voordelen en voorwaarden van het vernieuwde statuut vind je hier terug.

Gentrepreneur wijst je de weg

Tegenwoordig bestaan in heel Vlaanderen initiatieven waar je als student-ondernemer terecht kan, Gentrepreneur is zo’n organisatie. Gentrepreneur organiseert workshops en infosessies, biedt advies van experts en een netwerk van gelijkgestemden. Vroeger richtte Gentrepreneur zich enkel tot studenten, maar nu kunnen alle jongeren – dus ook niet-studenten – tussen 18 en 25 jaar bij hen terecht. Gentrepreneur is trouwens een unieke samenwerking tussen UGent, Arteveldehogeschool, HoGent, Stad Gent, De Startersfabriek en jeugdhuis Minus One, met de steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Agentschap Innoveren en Ondernemen en EFRO.

Waarom kiezen voor student-ondernemer?

“Als jongere en als student van ondernemen proeven is echt het ideale moment, zelfs als je uiteindelijk geen ondernemer wordt”, legt Lobke Van Damme, projectmedewerker bij Gentrepreneur, uit. “Het blijft een waardevol proces om je ondernemende skills te verkennen, want die zijn ook voor werkgevers heel aantrekkelijk. Daarom is ook het statuut student-ondernemer zo interessant, zowel het nieuwe wettelijke statuut als dat binnen de onderwijsinstellingen. Het maakt starten als student en jongere makkelijker, want we verlagen actief de drempel. Daarnaast is in Gent al een groot netwerk van organisaties actief om starters te ondersteunen, waarbinnen Gentrepreneur het eerste aanspreekpunt en een lanceerplatform is: bij ons kan je echt komen uitproberen, je dromen verkennen, een onaf idee verfijnen of zelfs je bestaande onderneming doen groeien. We hebben voor elk wat wils. Al die initiatieven versterken elkaar en creëren het ideale klimaat voor ondernemende jongeren.”

40% blijft actief na studies

Bij Gentrepreneur zijn ze alleszins optimistisch over de toekomst van ondernemerschap en ondernemingszin bij jongeren. “We merken dat steeds meer jongeren zich wagen aan het ondernemerschap. Uit cijfers van 2016 kunnen we zelfs stellen dat 40% van de student-ondernemers na hun studies nog bezig waren met ondernemerschap, al dan niet in bijberoep”, aldus Lobke Van Damme. “Er zijn dan ook veel organisaties in het Gentse die ondernemers steunen. Dat ecosysteem willen we versterken en aanvullen; we werken dus veel samen en verwijzen je regelmatig door naar de juiste experts.”

Wil je graag eens een netwerk event van Gentrepreneur bijwonen of een workshop? Kijk dan snel op www.gentrepreneur.gent en op de Facebook-pagina van Gentrepreneur voor meer informatie.

Conclusie? Laat je bijstaan door de juiste mensen en dan hoeft ondernemen of je ondernemende vaardigheden ontdekken geen eenzaam traject te zijn.

 

About the author

Leave a Reply