Valkuilen voor groeibedrijven

Een onderneming opstarten kan in principe iedereen. Maar om te groeien, om van start-up naar scale-up te evolueren en om buiten de landsgrenzen te treden, is er een hele transitie nodig, die vandaag stevig onderschat wordt. Net daarom hebben we het Boost-Me traject opgericht dat jonge groeiers een internationaal zetje geeft en hen helpt strategisch te schalen.

Elk jong groeibedrijf stoot op heel wat valkuilen van zodra ze willen schalen. Volgens Gert Gijbels, Afgevaardigd Bestuurder van Netwerk Ondernemen, zijn de voornaamste valkuilen:

  1. Te weinig aandacht voor sales en marketing

Scale-ups maken vaak de fout door te hard te focussen op het ophalen van funding en verliezen daarbij internationale sales en marketing uit het oog. En net dat is nodig om een bedrijf draaiend te houden.

  1. Bedrijfscultuur

De cultuur van een bedrijf is zeer belangrijk en die wordt redelijk snel bepaald door de oprichters en de eerste betrokken medewerkers. Maar als je als bedrijf groeit, komen daar andere medewerkers bij en daar wordt te weinig nadruk gelegd op die bedrijfscultuur. Het is belangrijk om steeds af te toetsen of elke medewerker ook past binnen de bedrijfscultuur in plaats van te veel te kijken naar de competenties.

  1. Funding

Uiteraard is funding niet weg te denken als je wilt schalen maar velen doen dit niet op een onderbouwde manier. Vraag advies aan experts over hoe je als bedrijf het beste financiering kan ophalen: doe je dit via een VC, sponsor of eerder via een bank?

  1. Kies de juiste CEO

Het is niet altijd even gemakkelijk een CEO aan te duiden voor een bedrijf als er meerdere founders zijn. Het is belangrijk dat de persoon die CEO wordt, ook degelijk leiderschapskwaliteiten bezit en die ook weet waar hij tekort komt. Omring je met mensen die jou aanvullen en die jou ook advies kunnen geven zoals een adviesraad, mentors of een netwerk van gelijkgezinde ondernemers.

  1. Groeiplan opstellen

Vele scale-ups denken te weinig procesmatig na wanneer ze naar het buitenland willen trekken. Een goed doordacht en uitgewerkt groeiplan is noodzakelijk om te kunnen schalen.

Het Boost-Me programma zorgt ervoor dat 12 jonge groeibedrijven klaargestoomd worden om te schalen. Ze gaan gericht werken aan een groeiplan, worden ondersteund door experten en komen in contact met investeerders en andere scale-ups van wie ze kunnen leren.

Ben jij een scale-up die zich herkent in deze valkuilen en ook advies kan gebruiken? Schrijf je dan nu in voor het Boost-Me traject via de website www.boost-me.be. Inschrijven kan tot en met 30 augustus.

About the author

Leave a Reply