Week van de vrijwilliger – mentor Mario Van de Voorde

Mario is wat je noemt een selfmade entrepreneur. Op zijn 19de startte hij zijn eigen zaak IT1 dat ondertussen is uitgegroeid tot een gevestigde waarde binnen de ICT wereld als het aankomt op leveren van diensten en oplossingen. Hun team bestaat momenteel uit 30 vaste medewerkers en een aantal freelancers.

Mentoring is kennis delen

“Ik ben op vrijwillige basis mentor geworden bij Netwerk Ondernemen vanwege 2 redenen. Enerzijds vanwege het maatschappelijke verantwoord ondernemen. Ik geloof heel sterk in het teruggeven aan de maatschappij en de economie. Maar ik doe het vooral vanuit een persoonlijk standpunt. Zelf ben ik heel jong gestart met het ondernemerschap waardoor ik veel keer tegen de muur ben gebotst. Ik wil de valkuilen blootleggen aan jonge groeibedrijven zodat zij leren uit mijn ervaringen. Waarom zouden jonge groeibedrijven in bepaalde valkuilen moeten trappen als wij hen kunnen begeleiden errond te lopen?

Ik geloof zeer sterk in het principe van kennis delen. Zelf doe ik dat ook. Ik heb heel wat bevriende CEO’s waarmee ik geregeld samenkom en brainstorm over bepaalde vraagstukken. Waarom het warm water heruitvinden als iemand anders dat al heeft gedaan? Zo bespaar je heel wat tijd en geld.

Daarnaast geeft het me ook enorm veel energie om met jonge groeibedrijven in contact te komen. Zij zijn vaak van een andere generatie dan mezelf en dat geeft dan weer een heel andere kijk op ondernemerschap. Voor mij staat mentoring voor een 2-richtingsrelatie en dat werkt.

Serial entrepreneur en vrijwilliger

Ik ben aangesloten bij heel wat organisaties op vrijwillige basis. Zo zit ik ook in de VOKA Regioraad Dendermonde-Wetteren, in de VOKA Raad van Bestuur Oost-Vlaanderen en werd ik onlangs gevraagd om ook een stuurgroep te trekken voor Etion (vroegere VKW). Ondertussen ben ik ook bijna 2 jaar mentor bij Netwerk Ondernemen. Het karakter van Netwerk Ondernemen leunt heel goed aan bij mijn waarden waardoor ik zelf ook heel betrokken ben. Hoe ik dit allemaal gemanaged krijg op 365 dagen?  Door aan goed timemanagement te doen. Hoe beter je alles plant, hoe beter je work-life balance.

Idee versus realiteit

Waar ik nog even bij wil stilstaan om af te sluiten is het idee dat mensen hebben van een ondernemer versus de realiteit. Laat ik het even toelichten aan de hand van deze 2 quotes:

 “An entrepreneur is someone who has a vision for something and a want to create.” Dit is wat de meeste mensen denken als ze aan ondernemerschap denken. Maar het is meer dan enkel een visie hebben. Het is hard werken, 24/7. Ondernemen is vaak met vallen en opstaan. Maar de buitenwereld ziet vaak alleen maar het succes zonder stil te staan bij de hobbelige weg daarnaartoe. Vandaar ook de volgende quote die in mijn ogen meer waarheid bevat dan de eerste: “Success is like being pregnant. Everyone says congratulations but nobody knows how many times you were fucked.”

En als ik nog 1 tip mag meegeven in de vorm van een quote, is het de volgende: “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.”

About the author

Leave a Reply