Week van de vrijwilliger – Mentor Nele Van Damme

Van 3 – 11 maart is het de Week van de Vrijwilliger waarbij we alle vrijwilligers willen bedanken voor hun inzet, waaronder ook onze mentors. Zij zetten zich continu in om onze laureaten bij te staan waar nodig. Deze week nemen 5 mentors je mee in hun verhaal. Waarom ze zich inzetten als vrijwilliger en wat dit voor hen betekent. Een voor een unieke verhalen. We starten de week met Nele Van Damme, oprichtster van Upgrade Estate.

In 1999 stond Nele met haar echtgenoot op de Gentse Feesten met een foodtruck waardoor hun eerste avontuur als ondernemer startte. Met de opbrengst gingen ze een lening aan en kochten een oud herenhuis dat ze ombouwden tot studentenkoten. En de rest is geschiedenis. 

Mentoring = win-win

Als je me vraagt waarom ik mentor ben dan is het een combinatie vanuit enerzijds een maatschappelijk standpunt als anderzijds ook een persoonlijk standpunt. Een klankbord zijn voor iemand in een groeitraject, is enorm verrijkend. Zowel voor jezelf als ondernemer maar ook omdat je merkt dat je er iemand anders mee verder helpt. Ik probeer steeds de situatie vanop een afstand in te schatten want hierdoor kan je de zaken veel breder bekijken en ook out of the box denken. En dat is wat jonge groeibedrijven vaak nodig hebben omdat ze er zelf te dicht op zitten. 

Zelf heb ik nooit een mentor gehad, want dat bestond in mijn tijd niet echt. Er waren niet echt initiatieven waar je terecht kon als je vragen had. Je ging wel eens praten met mensen met ervaring die dan als klankbord optraden, maar er was geen georganiseerde structuur. Wij zijn gestart vanuit het trial and error principe en zo heb ik zelf ook veel ervaring opgedaan die ik graag wil delen met de volgende generatie. 

Het blijft me intrigeren hoe ondernemers die net gestart zijn, met struikelblokken omgaan en hoe ze hun business aanpakken. Het ondernemerslandschap is continu in verandering en door ervaringen te delen en een spiegel voor te houden, kom je op nieuwe invalshoeken om vraagstukken te tackelen. Het is belangrijk om als mentor ook een bepaalde rust te brengen en advies mee te geven zonder je echt op te dringen.

Startups versus groeibedrijven

Er zijn heel wat initiatieven die zich inzetten voor de beginnende ondernemer. Maar iemand die echt al gesprongen is, eerste betalende klanten heeft en wil schalen, die staan er vaak alleen voor. Vandaar dat ik ook bewust gekozen heb om mentor te worden bij  Netwerk Ondernemen. Het is een uitdaging om iemand bij te staan die reeds iets bewezen heeft en al verder staat dan de opstart van een bedrijf. En om die te kunnen begeleiden als mentor, dat geeft niet alleen voldoening maar ook een kick als ondernemer.   

Creativity is intelligence having fun

Onze bedrijfsmantra is ‘Creativity  is intelligence having fun ‘ van Einstein. Voor ons is iedereen een beetje ondernemer op zijn eigen manier. In mijn ogen kan je elke functie creatief benaderen en die creatieve invulling, dat kan een bedrijf een enorme boost geven. Je moet geen designer zijn om creatief te zijn maar je moet wel uitdagingen op een creatieve manier benaderen. En daar geloven we bij Upgrade Estate heel sterk in.

About the author

Leave a Reply