Netwerk Ondernemen

open menu sluit menu

Scale-Up Marathon

HR edition - 26 oktober 2021

 

VLAIO-NetwerkOndernemen

Schrijf je in!

Na anderhalf jaar mag de Scale-Up Marathon eindelijk weer fysiek doorgaan. Zet je schrap voor de volgende editie op 26 oktober, volledig in thema van HR. Hiring, firing, bedrijfscultuur, smart rewarding, zelfsturende teams en leiderschap … bij het uitbouwen van je team komt namelijk heel wat kijken. 

Schrijf je hier in

Dit event is gratis voor leden van Netwerk Ondernemen en Start-it @KBC. Geïnteresseerd en extern? Dan betaal je 50 euro (excl. btw).

Programma

12:00 – 13:00 – Welkom & Lunch

Na meer dan 1,5 jaar gaat de Scale-Up Marathon weer fysiek door. We verwelkomen jullie met de nodige portie calorietjes & eiwitten om de marathon tot een goed einde te brengen!

(duid aan in de inschrijving of je mee luncht of niet)

13:00 – 14:00 – Ondernemers delen hun verhaal

Erik Moniquet – Moniquet & Company | Het stigma van ‘beperking’ doorbreken

Als ondernemer stelt Erik Moniquet nog regelmatig vast hoe er vanuit een zorgende invalshoek naar personen met een handicap gekeken wordt. Het hardnekkige idee dat mensen met een beperking niet kunnen presteren op het niveau van een ‘gewone’ werknemer is nog zeer actueel. Erik deelt vanuit eigen ervaring zijn visie rond dit topic en ijvert voor het doorbreken van het stigma. Een broodnodige mentaliteitswijziging bij ondernemers in tijden van schaarste op de arbeidsmarkt.

14.00 – 15.00 – Workshops (deel 1)

Let’s get practical met één van deze workshops. Kies één van onderstaande sessies.

WORKSHOP 1: Gert Gijbels – Netwerk Ondernemen| Not happily ever after: een medewerker ontslaan

Een medewerker vriendelijk bedanken, de deur wijzen of de laan uitsturen… geen enkele metafoor verbloemt de (vaak) pijnlijke gebeurtenis: een ontslag. Als startende/groeiende ondernemer krijg je er ongetwijfeld, vroeg of laat, mee te maken. Wanneer ga je over tot de beslissing? Hoe pak je dat aan? Wat is de (juiste) balans tussen emotionele en rationele argumenten? Hoe laat je een ontslagen medewerker (en jezelf) in z’n kracht staan? Onze CEO Gert Gijbels deelt zijn ervaring. Netwerk Ondernemen stelt zich helemaal open in deze workshop, feel free to do the same.

WORKSHOP 2: Liantis| Hiring: Conquering the war for talent

Voor elke 100 werknemers die met pensioen gaan, maken in 2020 amper 78 jongeren hun intrede op de werkvloer. The war for talent is on. Als werkgever heb je er alle baat bij om een sterk imago op te bouwen en zo je dreamteam in huis te halen (én te behouden). Naast een concurrentieel salaris, zijn er nog heel wat andere zaken van belang om sollicitanten aan te trekken. Liantis, de nieuwste partner van Netwerk Ondernemen, schuift haar expertise naar voren om je te wapenen in the war for talent. 

15:00 – 15:30 Break

15.30 – 16.30 – Workshops (deel 2)

Let’s get practical met één van deze workshops. Kies één van onderstaande sessies.

WORKSHOP 1: Catherine Vanhullebusch – Job Design | “Culture eats strategy for breakfast”: ingrediënten van een sterke bedrijfscultuur

“Culture eats strategy for breakfast”, die quote zag je ongetwijfeld al eens passeren. Een sterke bedrijfscultuur is namelijk het (niet zo geheime) recept tot succes. Hangen je company values al aan je muur? Goed! Maar zijn je medewerkers ervan doordrongen? Gebruik je ze bij aanwervingen? Zijn ze duidelijk in je bedrijfscommunicatie? Catherine van Job Design leert je koken met alle ingrediënten van een sterke company culture.

WORKSHOP 2: Maura Nachtergaele – Payflip | Het wat en hoe van smart rewarding

De ‘war for talent’ raast weer als nooit tevoren. Niet alleen het juiste talent aantrekken, maar ook aan boord houden is een van de grootste uitdagingen van vandaag. Als startup, scale-up is het niet eenvoudig om op te boksen tegen het loonpakket uit de corporate wereld. Maura neemt jullie daarom mee in de wereld van smart rewarding: of hoe je je als werkgever onderscheidt door een flexibel en gepersonaliseerd loonbeleid.

16.30 – 18.00 – OST (Open Space Technology)

OS-what? Open Space Technology is de geperfectioneerde koffiepauze. Tijdens events wordt de koffiepauze meestal als het meest waardevolle onderdeel gezien omdat je praat over dingen waarover je graag wilt praten, met de mensen met wie je wilt praten.  Als werkmethodiek is OST dynamisch, krachtig, flexibel, gericht op grote groepen en concentreert zich op complexe of diverse uitdagingen.

Er is geen formele agenda. De groep start van een leeg prikbord: de kolommen staan voor de tijdslots de rijen stellen het aantal tafels voor waar er gelijktijdig kan aan gediscussieerd worden. Nadat het concept aan de groep wordt uitgelegd, krijgen jullie in groep tijd om de agenda te bepalen.

Elke tafel krijgt een onderwerp toegewezen. Jij neemt plaats aan een tafel naar keuze, waar de discussie over het gekozen onderwerp kan losbarsten. Op een flipchart noteert de secretaris van de groep alle inzichten, vragen die niet in de sessie opgelost kunnen worden, acties, ervaringen, ideeën, … Wandel gerust van tafel naar tafel om je te mengen in andere discussies.

Op het einde debrieft de moderator van een tafel de belangrijkste inzichten over zijn/haar onderwerp in 2 à 3 minuten aan de hele groep. Zo krijgen de anderen, die de discussie niet of slechts gedeeltelijk gevolgd hebben, ook zicht op de resultaten.

18:00 – 18:45 – Ondernemers delen hun verhaal

Tom Herrijgers – Marbles | Mensgedreven organiseren

Na meer dan 15 jaar ondernemen, besefte Tom Herrijgers in 2015 dat hij niet gelukkig was. Hij besloot om enkel verder te gaan als ondernemer als hij zich vooral kon bezighouden met dingen die hem energie geven. Hij betrok zijn bestaande team en transformeerde Marbles van een top-downorganisatie naar een zelfsturende organisatie. Tom deelt op 26 oktober zijn verhaal over hoe hij zijn bedrijf stap voor stap evolueerde naar een zelfsturende, mensgerichte organisatie waarin hij en alle werknemers genieten van onbeperkt verlof en vooral: waar werkgeluk centraal staat.

18.45 – 22.00 – Walking networking dinner

Ondernemersliefde gaat door de maag. Leer elkaar kennen of praat bij met likeminded entrepreneurs tijdens het walking buffet. 

Schrijf je hier in

Dit event is gratis voor leden van Netwerk Ondernemen en Start-it @KBC. Geïnteresseerd en extern? Dan betaal je 50 euro (excl. btw).

Praktisch

Waar & wanneer?

Dinsdag 26 oktober
12.00 – 22.00 u.
Lamot Congres- en Erfgoedcentrum Mechelen
>> bereikbaarheid

Voor wie?

De Scale-Up Marathon is gratis voor leden van Netwerk Ondernemen & Start-it @KBC.

Geen lid, maar wens je toch graag deel te nemen? Dat kan! Je betaalt dan 50 euro (excl. btw) voor je deelname aan dit unieke event.