Anne-Catherine Gerets – over dromen najagen en het belang van een goed netwerk

Entrepeneurship = Chasing dreams to reality”.

Ik sprak deze week met Anne-Catherine Gerets – oprichter van de interieurblog Clo Clo, schrijfster van het boek Insta Interieur maar vooral een straffe madam met een goede portie ‘ballen’ aan haar lijf.

Anne-Catherine en ik zijn geen vreemden voor elkaar. We deelden onze eerste ‘jonge jaren’ samen op de schoolbanken maar toen splitsten onze wegen. Tot ik haar in 2015 opnieuw tegenkwam bij BAAS, een organisatie die ondernemende jongeren inspireert, stimuleert en ondersteunt in hun droom of idee. Hoog tijd om nog eens bij te praten. We spraken af in De Serre voor een kop koffie waar Anne-Catherine me meenam op haar ondernemersrollercoaster: een wilde rit met veel ups maar ook downs.

Wanneer wist je dat het tijd was om jouw job op te geven en je dromen na te jagen?

“Op een gegeven moment was ik echt niet meer gelukkig in mijn job. Ik ging werken tegen mijn zin en besloot dat het tijd was om het roer om te gooien. Ik was ondertussen al gestart met mijn eigen interieur en styling blog waar ik veel energie uit haalde. Op Facebook zag ik een advertentie passeren van BAAS om je in te schrijven voor enkele informatieve sessies voor ondernemende jongeren met een idee maar nog geen concreet plan. In mijn hoofd had ik het idee om inkomsten te halen uit mijn blog maar al snel werd duidelijk tijdens het BAAS-traject dat dit niet de beste manier was. Ik heb enorm veel geleerd bij BAAS maar de belangrijkste les was dat ik klaar was om zelf iets te starten. Ik ben begonnen met mijn eigen zaak terwijl ik nog in een koffiebar werkte. Bij elke nieuwe klant bouwde ik mijn uren af tot ik op een gegeven punt op de springplank stond en gewoon gesprongen ben. Op dat moment wist ik ook dat ik niet genoeg geld ging hebben, maar is dat ooit het geval? “

Ik kan me inbeelden dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is geweest. Zowel op emotioneel als financieel vlak. Hoe ga je hiermee om?

“Als je begint met een eigen zaak, dan sta je wel stil bij mogelijke financiële dips maar ik besefte niet dat het 2-3 jaar ging duren vooraleer je zaak echt gelanceerd is. Ik heb ook bewust gekozen om een lening aan te gaan bij MicroStart waarmee ik van start kon gaan. In het laatste kwartaal van 2016 was ik rendabel en dacht ik dit komt wel goed. Wat ik niet wist, was het cashflowprobleem waarmee ik te maken kreeg in januari en februari. Ik moest even terug gaan werken in de horeca want de rekeningen betalen zichzelf niet. Dat was wel even een stonecold realitycheck. En als ik echt een grote som geld te kort kwam, dan kon ik al een geluk terugvallen op twee fantastische zussen waarbij ik ook af en toe kon gaan aankloppen om wat geld te lenen. “

 
Ik wist dat ik niet genoeg geld ging hebben, maar is dat ooit het geval?
 
Nu je 2 jaar bezig bent als zelfstandige, heb je ooit al een moment van ‘spijt’ gehad? Zou je het anders aanpakken als je het allemaal opnieuw zou kunnen doen?

“Ik ben een heel dynamisch en creatief persoon en de stap naar zelfstandige, was voor mij echt een verademing. Ook al heb je als zelfstandige minder zekerheid, ik zou de vrijheid die je in ruil krijgt nooit meer willen opgeven. 

Als ik eerlijk ben, dan wist ik een 4-5 jaar geleden nog niet concreet genoeg wat ik wilde doen en welke richting ik uit wilde. Als tienermeisje word je grootgebracht met heel wat clichés. In de Amerikaanse films zijn succesvolle vrouwen bijna altijd vrouwen in een mantelpakje en liefst ook nog een advocate of een manager in een mediabedrijf. En zo zag ik mezelf niet. Maar naarmate ik ouder werd, kwam ik in contact met straffe madammen die ook een succesvolle carrière hadden uitgebouwd. Ellen Kegels is voor mij een inspiratiebron geweest: iemand die een 1-mans zaak succesvol heeft uitgebouwd en andere mensen inspireert.”

2017 was echt een top jaar voor jou, als ik dat mag zeggen. Een eigen boek, nieuwe samenwerkingen met grote klanten zoals Ikea, workshops,… Wat mogen we van jou verwachten in 2018?

“2017 was inderdaad een zot jaar. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, leuke opdrachten mogen doen en als kers op de taart mijn eigen boek uitgebracht. Maar in die drukte ben ik mezelf ook een paar keer tegengekomen. Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb en nog steeds krijg. En ik wil dan ook aan iedereen voorrang geven maar hierdoor kreeg ik het gevoel dat ik geleefd werd. In 2018 ga ik nog steeds volop voor mijn carrière maar wil ik zelf achter het stuur zitten. 2018 wordt voor mij het jaar dat ik ga proberen de gulden middenweg te zoeken en ook prioriteiten te stellen. Ik wil meer genieten van het ‘nu’ en als ik met familie of vrienden ben, ook effectief daar te zijn. Niet verdwaald in gedachten of het leven zien door mijn gsm en sociale media. Maar de aard van een beestje kan je niet zo snel veranderen. Dus ik wil blijven groeien en nieuwe dingen doen maar alles op zijn tijd.”

 
Ik ben mezelf in die jaren ook een paar keer tegengekomen.

 

Wat staat er nog op jouw ‘bucketlist’ als ik dat zo mag noemen?

“Mijn ultieme droom is een eigen TV-programma over interieur. Ik geloof echt dat er een grote doelgroep is die op zoek is naar mooie en betaalbare interieur- en DIY-tips. Daarnaast wil ik naast Insta Interieur nog graag 2-3 boeken schrijven. Het gevoel dat je krijgt bij het uitbrengen van je eigen boek, met je eigen projecten is echt onbeschrijfelijk. Ik werkte ook samen met een fotograaf die mij enorm heeft geïnspireerd. Het kriebelt daarom ook bij mij om me te verdiepen in fotografie zodat ik later een totaalconcept kan aanbieden: concepten bedenken, schrijven maar ook het visuele. En ja, als ik nog een laatste puntje mag toevoegen, dan zou ik zeggen een eigen winkel of webshop te openen. Een plaats die ‘Anne-Catherine’ volledig uitademt. Een plek waar mensen kunnen samenkomen in een creatieve en inspirerende omgeving.”

Als afsluiter, welke tips wil je graag meegeven aan ondernemende jongeren die net zoals jij ooit, met een idee zitten maar niet goed weten wat te doen?

“Ik heb heel wat tips of lessons learned die ik heel graag wil meegeven.

  1. Zoek iets wat je graag doet want als ondernemer moet je sowieso hard werken en dat houd je alleen maar vol als je iets doet wat je graag doet.
  2. Wees enthousiast over wat je doet en dat zal zich vertalen in jouw netwerk. Als je enthousiast bent en met passie vertelt, kom je ook geloofwaardiger over.
  3. Onderschat het belang van een goed netwerk niet. Na mijn studies werkte ik bij Club Med als animatrice en daar heb ik geleerd om veel te praten met mensen en ook enthousiast te zijn. En dat pas ik nog steeds toe. Ik ga naar veel netwerkevents, praat met veel nieuwe mensen en it pays off.
  4. Laat je omringen door de juiste mensen. Toen ik de sprong waagde wist ik ook niets van ondernemen. Dankzij BAAS ben ik bijvoorbeeld met de juiste mensen in contact gekomen die me geholpen hebben bij het schrijven van mijn business plan, het aanvragen van mijn ondernemingsnummer,…
  5. Vergeet niet lange termijn te denken. Het kan op een bepaald moment heel goed gaan, maar wat ik vooral eigenhandig geleerd heb, is dat dingen op korte termijn erg kunnen veranderen. Dus hou daar ook rekening mee.
  6. Maar vooral: GENIET van de reis en van elke kans die je krijgt. Grijp ze met beide handen en wees dankbaar dat je de kans krijgt om iets te doen dat je graag doet.”

 

Wil je graag meer weten over Anne-Catherine? Bezoek dan zeker haar blog of bekijk haar Instagramaccount voor interieurtips & -tricks of koop haar boek Insta Interieur

Photocredits: Tasja Van Rymenant

About the author

Leave a Reply