Spring naar de inhoud

“Ook als mentor leer ik constant bij”

Netwerk Ondernemen > Mentoring > “Ook als mentor leer ik constant bij”
Quote Thomas Bonte, mentor bij Netwerk Ondernemen

Mentors zijn de ruggengraat van Netwerk Ondernemen. Met zo’n 130 zijn ze, de ondernemers die belangeloos hun inzichten delen met founders. Niet uit eigenbelang, maar uit pure overtuiging. Thomas Bonte (41), ondernemer uit het Gentse, deelt zijn bijzonder verhaal.

Ooit was hij zelf een founder met MuseScore, een succesvol online muziekdeelplatform, dat hij samen met Werner Schweer (DE) en Nicolas Froment (FR) in 2005 oprichtte. In 2017 werd hun creatie verkocht aan de Ultimate-Guitar groep. Muziek en business, altijd een boeiend samenspel!

Wat is jouw ondernemersverhaal?

“MuseScore startte vanuit een hobby, die wat uit de hand is gelopen. Het waren de beginjaren van het internet en ik gaf er zelfs mijn studies Burgerlijk Ingenieur in het vierde jaar voor op. Maar het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb er geen spijt van en die jaren zijn zeker ook niet verloren geweest. En als je gaandeweg je passie vindt, ga je er voor en neem je alles mee wat je al hebt geleerd.”

Sindsdien heb je wat gas teruggenomen en gereisd met je vrouw en kinderen?

“Ja, daar wilde ik echt tijd voor maken. Geweldig! Maar bij mij zal het nooit omslaan in passiviteit. De tijd die ik nu gewonnen heb, wil ik nuttig invullen. Contacten leggen en onderhouden, bijblijven en bijleren. Toen ze me uitnodigden als mentor bij Netwerk Ondernemen, leek me dat dus ideaal. Je komt met vele markten in contact en een founder coachen is de bonus waar je het allemaal voor doet. Ook al omdat de ondernemersjourney voor iedereen anders is, en dat boeit me heel erg.”

Thomas Bonte, mentor bij Netwerk Ondernemen en Tom Charle, mentee bij Netwerk Ondernemen

Mentor Thomas Bonte neemt ‘the extra mile’ nogal letterlijk. 🚴 De eerste kennismaking met founder Tom bracht hen, per mountainbike, zo’n 50 km verder. En dat verdient uiteraard een beloning achteraf 🍺 😉

Wat doe je precies, als mentor en waarom?

“Om de 6 maanden komen we met een aantal mentoren samen om de groeibedrijven te bespreken. Daar leer ik zelf heel veel van. Je bekijkt elke onderneming en ondernemer vanuit verschillende invalshoeken: enorm verrijkend en leerrijk. Het is ook allemaal niet zo vrijblijvend. De founders moeten hun zaak ‘pitchen’ om de mentoring te verkrijgen. De mentors beslissen daarover in een comité van 12 ondernemers. Dat gebeurt eerlijk, transparant en zonder verborgen agenda.

Ik word gedreven door impact. Het gevoel hebben dat je starters kan helpen om hun groeipijnen door te komen, geeft mij een boost. En zoals ik al zei: ik leer zelf bij over andere sectoren en nieuwe ontwikkelingen. Ik ben in de eerste plaats mentor om mijn eigen ervaringen te delen, maar ook om het businessmodel, het verhaal én de mens achter de founder te leren kennen. Het is géén student-docentrelatie. Je bent een reisgezel, een klankbord. Je deelt je eigen beleving, maar moet ook moeilijke vragen durven stellen. Zoals: past je karakter nog bij de fase waarin je bedrijf zit? Want zo is het bij mij gegaan: toen het tijd werd om te internationaliseren en te commercialiseren naar een volgende fase, voelde ik dat het voor mij afgelopen was.”

Je deelt je eigen beleving, maar moet ook moeilijke vragen durven stellen.

Wat zijn volgens jou de eigenschappen van een goede mentor?

“Luisterbereidheid, maar ook moeilijke vragen durven stellen. Dit betekent soms als mentor eerst iets bloot geven van jezelf, om daarna je inzicht door te geven. Kwetsbaar opstellen dus, langs beide kanten. Niet elke ondernemer kan of wil dit. Dan is het de taak van de mentoren om de juiste vragen te stellen, zonder per se te willen bruuskeren. Ik vind dat persoonlijk een heel boeiende uitdaging. Soms zijn we getuige van een ‘aha-erlebnis’ bij de ondernemer, zie je de lichaamstaal veranderen en valt er een bepaalde spanning weg. Dat moment kan mijn dag goedmaken.”

Wie zijn volgens jouw rolmodellen in de ondernemerswereld en waarom?

“Ah, dat zijn leiders die ‘movements’ hebben opgezet zoals softwareontwikkelaar Richard Stahlman of Jimmy Wales van Wikipedia. Of grote denkers zoals Kevin Kelly en Noam Chomsky, maar evengoed de levensverhalen van Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger inspireren me.”

Tot slot, welke persoonlijke waarden geef jij een founder mee?

“Wees rebels, nieuwsgierig en doe goed. Eerlijkheid is een drijfveer die ik erg hoog inschat.”

Meer lezen?

Je vindt dit interview, samen met vele anderen, terug in de laatste editie van ons magazine: The Network Talks. Ontvang je liever een papieren exemplaar in je brievenbus? Vul de form hieronder in en The Network Talks komt naar je toe!